Transportsector druk op zoek naar chauffeurs

Logistiekprofs op 1 september 2015 | 2 minuten leestijd

Het gaat goed in de transportsector. In het tweede kwartaal van 2015 is niet alleen de omzet bij transportbedrijven gestegen; ook de winst nam behoorlijk toe. Die positieve cijfers resulteren in een groeiend aantal vacatures. Het aantal vacatures is sinds 2008 niet meer zo hoog geweest.

Dat blijkt uit het Conjunctuurbericht over het tweede kwartaal van Transport en Logistiek Nederland. De vacaturestijging is vooral te danken aan een verbetering van het economische klimaat. Ook het aantal faillissementen zou ondertussen dalen.

Tevreden ondernemers 
De ondernemers die TLN ondervroeg, zouden de toekomst met vertrouwen tegemoet zien. De
stemmingsindicator met betrekking tot de tevredenheid steeg in het tweede kwartaal van 7,3 naar 7,6. Sinds TLN in 2010 begon met meten, is deze stemmingsindicator nog nooit zo hoog geweest. De ondernemers zijn vooral te spreken over de bedrijvigheid. Ook met de bezetting en de liquiditeit van het bedrijf zou het goed gaan. 

Transportprijzen blijven te laag 
Ondanks alle goede berichten, is er toch een minpunt te bespeuren. De ondernemers zijn niet tevreden over de hoogte van de transportprijzen. Waar die ontevredenheid vandaan komt, is onduidelijk. Vorige week berichtte de Transport Market Monitor nog dat de transportprijzen in het tweede kwartaal van 2015 met 10,4 procent zijn gestegen. Hiermee bereikt de index de hoogste stand sinds het begin van de metingen in januari 2008. Dat is een opmerkelijk verschil in vergelijking met de tendens onder de leden van TLN. Zij beoordelen de hoogte van de prijzen met een 5,5, terwijl dit in het eerste kwartaal nog met een 6,1 werd beoordeeld. 

Redactie LogistiekProfs