Transportondernemers hebben vertrouwen in de toekomst, maar prijsniveau blijft achter

Logistiekprofs op 9 November 2016

Vervoerders en logistiek dienstverleners hebben een positief derde kwartaal achter de rug. Ze ervoeren een hogere bedrijvigheid dan verwacht, zo blijkt uit de TLN-conjunctuurenquête. Ook in het vierde kwartaal hebben ze vertrouwen, vooral dankzij een goed gevulde orderportefeuille. 

Het kwartaalonderzoek naar het sentiment onder ondernemers in de transport- en logistieksector laat zien dat de bedrijvigheid gelijk bleef aan het tweede kwartaal van 2016. Dat was beter dan veel ondernemers hadden verwacht. Onderling lieten de branches grote verschillen zien. Zo was het derde kwartaal relatief rustig voor bedrijven in het internationale stukgoederenvervoer, het agrarisch vervoer en het containervervoer. De bedrijvigheid was hoger bij bedrijven in het geconditioneerd vervoer en het vervoer van levende dieren. 

Meer dan 42 procent van de respondenten gaf aan vertrouwen te hebben in de toekomst. Dat komt vooral door de goed gevulde orderportefeuille voor het vierde kwartaal van dit jaar. Punt van aandacht blijft echter het prijsniveau. Er is een kleine prijsstijging te zien, maar deze loopt nog altijd niet gelijk op met de groeiende bedrijvigheid. De winst blijft bij veel bedrijven daarom achter bij het niveau van de omzet. 

TLN adviseert ondernemers om, ondanks het achterblijven van de winst, te investeren in digitalisering. Alleen zo kan logistiek Nederland zijn positie in Europa behouden. Hierbij kan worden gedacht aan de inzet van digitale vrachtbrieven en uitwisseling van e-facturen, maar ook andere trajecten die leiden tot efficiëntie.

Redactie LogistiekProfs