Transporteurs van levensmiddelen zien de toekomst somber in

Logistiekprofs op 24 October 2018

Transporteurs van levensmiddelen hebben het drukker dan ooit, maar houden met moeite het hoofd boven water. De sector luidt de noodklok over de geringe marges. 

Dat schrijft het Financieele Dagblad. Lagere tarieven, hogere cao-lonen en onvoldoende mankracht en materieel zorgen voor moeilijke tijden voor logistiek dienstverleners. Geld voor vernieuwing is er niet. In aanloop naar de feestdagen komt daardoor de bevoorrading van winkels in het gedrang.   

De grote boosdoener? De supermarktoorlog, meent logistiek dienstverlener Nedcargo. “We zitten klem tussen voedingsproducent en supermarkt, twee economische machtsblokken in Nederland”, verklaart Diederik Jan Antvelink, directeur van transporteur Nedcargo. Omdat de prijzen onder druk staan, blijft er voor het vervoer amper geld over. 

Ook brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) beklaagt zich over opdrachtgevers die vervoerders niet meer dan 500 euro per dag betalen. Volgens TLN-directeur Jan Boeve is dat een ‘onfatsoenlijke vraag van de verlader’. 

Door de te lage tarieven en een tekort aan mankracht en materieel waarschuwen logistiek dienstverleners voor lege schappen in aanloop naar de aankomende feestdagen. Alle zeilen moeten worden bijgezet om de aanvoer van producten goed te laten voorlopen. “Supermarkten krijgen er zelf last van”, zegt Antvelink van Nedcargo. “Misschien moet er eerst een grote logistieke dienstverlener op de fles gaan voordat iedereen begrijpt dat het zo niet langer kan.”