Transportbedrijven eisen 250 miljoen euro van truckkartel
13.07.2017 | Branchenieuws

Transportbedrijven eisen 250 miljoen euro van truckkartel

Zo'n drieduizend Nederlandse transportbedrijven dienen een claim in tegen de zes truckfabrikanten die jarenlang een kartel vormden. De fabrikanten eisen in totaal 250 miljoen euro. Dat bedrag kan oplopen als meer bedrijven zich melden. 

De claim is ingediend door MKB-Claim, dat hiermee naar eigen zeggen drieduizend bedrijven vertegenwoordigt. De transportbedrijven hebben gedurende de periode van het kartel samen 24.000 trucks gekocht tegen een prijs die kunstmatig zou zijn opgedreven, zo weet de NOS. Per vrachtwagen zou tussen de 10.000 en 16.000 euro te veel zijn betaald. 

Recordboete voor truckkartel

Grote fabrikanten zoals DAF, Volvo, Scania, MAN, Iveco, Renault en Daimler (Mercedes-Benz) waren bij het kartel betrokken en hebben tussen 1997 en 2011 verboden prijsafspraken gemaakt. In 2016 legde de Europese Commissie het kartel een recordboete op van in totaal 2,93 miljard euro. 

Lees ook: 'Verjaring voor claims truckkartel dreigt'  

Schikking

MKB-Claim hoopt via de rechter een schikking te kunnen treffen. "Lukt dat niet, dan richten wij ons in de verdere procedure volledig op DAF", aldus Simon Zuurbier van MKB-Claim in een persbericht. Alle deelnemers aan het kartel zijn hoofdelijk aansprakelijk. DAF kan daarmee voor de totale schade van het kartel worden aangesproken en dus ook voor de schade van bedrijven die trucks van andere merken hebben gekocht. De zaak kan via deze route volledig in Nederland worden uitgeprocedeerd. Zuurbier: ”We hopen uiteraard dat het niet zover hoeft te komen en dat er met alle fabrikanten een regeling kan worden getroffen.”


Redactie LogistiekProfs

Plaats een reactie (0)

Reageren