09.12.2014 | Branchenieuws

Transport en logistiek in de lift

De totale transportsector heeft in het derde kwartaal van 2014 een omzetstijging van 2,5 procent geboekt. Dat meldt het CBS. Hiermee stijgt de omzet voor het vijfde kwartaal op rij. Deze stijgende lijn is voornamelijk toe te schrijven aan de herstellende economie.

Koeriersbedrijf succesvol dankzij e-commerce
Koeriersbedrijven zagen hun omzet het snelst stijgen. Door het grote aantal online shoppers groeide hun omzet met maar liefst 9 procent.

Logistiek dienstverlener
Logistiek dienstverleners genereerden twee procent meer omzet. Bedrijven in goederenwegvervoer boekten een omzetgroei van 6 procent. Dit is een flinke stijging ten opzichte van vorig jaar, toen de omzet nog daalde. Ook nu staan de vrachtprijzen nog onder druk. De groei van 6 procent is dan ook volledig te wijten aan de vervoerde volumes.

Lichtpuntje expediteurs
Na anderhalf jaar van omzetdalingen was er het afgelopen
kwartaal een lichtpuntje voor de expediteurs. De omzet groeide met ruim 1,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Voor het eerst in zes kwartalen zagen de expediteurs hun omzet omhoog gaan. 

Zee- en binnenvaart
Varende vervoerders zagen hun omzet vorig jaar nog stijgen, maar hebben nu weer te kampen met een daling. Zowel bij de zeevaart als bij de binnenvaart daalde de omzet met 1 procent. Zij hebben beiden te maken met een overcapaciteit, waardoor het moeilijk is om een hogere prijs voor het vervoer van goederen te bedingen. Voor de binnenvaart komt daar nog bij dat zij opereren in een gebied waar zij ook nog te maken hebben met concurrentie van andere modaliteiten als het spoor- en wegvervoer.

Lees hier het volledige CBS-rapport. 

Redactie LogistiekProfs

 

Plaats een reactie (0)

Reageren