Toyota Industries lijft Vanderlande in
23.03.2017 | Branchenieuws

Toyota Industries lijft Vanderlande in

Toyota Industries lijft het Brabanste Vanderlande in voor 1,16 miljard euro. Daartoe hebben grootaandeelhouder NPM Capital en het Japanse Toyota een akkoord bereikt. De overname moet in het eerste kwartaal van 2018 worden afgerond. 

Vanderlande is producent van logistieke transportsystemen en marktleider in bagagebanden op luchthavens. Met het bedrijf uit Veghel stapt Toyota Industries in de markt voor distributie van goederen. Een strategische zet, door de groeiende e-commercemarkt. Logistieke systemen zoals die van Vanderlande zouden hier volgens Toyota een cruciale rol in spelen.  

Toyota is wereldleider in vorkheftrucks en is daarmee al actief in de afhandeling van pakketten. Zo produceert het onder meer automated guided vehicles (agv's), die zich zelfstandig door een magazijn of distributiecentrum verplaatsen. 

Geen banenverlies
Volgens financieel directeur Herman Molenaar gaat Vanderlande als zelfstandige divisie vanuit Veghel opereren. Er gaan naar verwachting ook geen banen verloren. "Toyota koopt ons, omdat onze markt groeit. Afgelopen jaar hebben we zevenhonderd mensen aangenomen. We verwachten komend jaar weer minimaal vijfhonderd mensen aan te nemen”, aldus Molenaar in het NOS Journaal. Bestuursvoorzitter Remo Brunschwiler van Vanderlande verwacht dat de overname Vanderlande een groei impuls oplevert. "De financiële armslag van het Japanse concern zal het Brabantse bedrijf vooruithelpen bij zijn groeiplannen." 

Momenteel werken er 4.500 mensen bij Vanderlande, waarvan 1.600 in Nederland. In 2015 boekte het een omzet van bijna een miljard euro. Het bedrijf werd eind 2016 uitgeroepen tot beste werkgever. 

Redactie LogistiekProfs 

Plaats een reactie (0)

Reageren