‘Topman PostNL België in cel na invallen bij depots’

Logistiekprofs op 1 juli 2022 | 2 minuten leestijd

De CEO van PostNL België zit en zijn nummer twee zitten in de cel. De topman werd maandag aangehouden om verdenking van mensenhandel, leidinggeven aan een criminele organisatie en valsheid in geschrifte. Dat melden verschillende Belgische media. 

Volgens dagblad Het Laatste Nieuws deden de Belgische autoriteiten invallen bij depots in Wommelgem, Willebroek en Turnhout. In totaal werden er negen mensen aangehouden, waaronder dus CEO Van Rillaer. De groep werd in de loop van de dag voorgeleid aan de onderzoeksrechter van Mechelen, waarna zes van hen werden vrijgelaten. De CEO, de Operations Manager en een derde werknemer bijven voorlopig nog vastzitten. 

De autoriteiten verdenken de top van PostNL ervan dat het onderaannemers dwingt tot criminele feiten, omdat ze te weinig loon betalen. Ze riskeren gevangenisstraffen van zes maanden tot drie jaar. Vrijdag beslist de raadkamer over hun detentie. De depots in Wommelgem en Willebroek zijn nog altijd verzegeld. De pakketten die daar liggen worden voorlopig niet bezorgd. 

Het Nederlandse moederbedrijf PostNL zegt verbaasd en verontwaardigd te zijn over de invallen en arrestaties. “De impact op de betrokken collega’s is groot. Het is ons volkomen onduidelijk welk doel deze acties hebben”, aldus een woordvoerder. PostNL meent de afgelopen maanden volledige medewerking te hebben gegeven aan verzoeken van de autoriteiten. Daarbij zijn volgens het post- en pakketbedrijf geen structurele misstanden aan het licht gekomen. “Deze gang van zaken vandaag roept dan ook grote vragen op over de willekeurige behandeling door de instanties.” 

Gerelateerde artikelen