TLN vreest voor brandstoftekorten door boycot Russische olie

Logistiekprofs op 1 juni 2022 | 2 minuten leestijd

TLN maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de boycot van Russische olie. De branchevereniging is niet principieel tegen de maatregel, maar wil dat de overheid ‘als een haas’ met een plan komt om het wegvallen van Russische brandstof op te vangen.  

De Europese Raad bereikte in de nacht van maandag op dinsdag overeenstemming over het zesde sanctiepakket tegen Rusland. De meest in het oog springende maatregel uit dit pakket is de boycot van Russische olie. 

Bij de verdere uitwerking van het akkoord uit Brussel moet de Nederlandse regering echt al het mogelijke doen om tekorten op diesel te voorkomen”, reageert TLN-bestuursvoorzitter Elisabeth Post. “Bovendien ben ik ongerust over het Europese speelveld voor bedrijven in transport en logistiek. Het was al niet zo heel erg gelijk, maar onze regering moet er zo langzamerhand voor gaan zorgen dat het er niet als een knollenveld uit komt te zien.”

Transport en Logistiek Nederland is, samen met andere partijen die een rol spelen in de brandstofketen, in gesprek met de overheid om mee te denken hoe de gevolgen zo veel mogelijk beperkt kunnen worden.  Een zogenoemde impactanalyse is door de overheid nog niet opgesteld en mitigerende maatregelen zijn volgens TLN nog niet in kaart gebracht. Post: “Het is wonderlijk dat we eerst akkoord gaan met maatregelen en pas daarna gaan bedenken welke gevolgen die hebben.”

In een uiterst scenario van mogelijke tekorten bepleit TLN dat de beschikbare diesel wordt ingezet om het beroepsgoederenvervoer zo goed mogelijk te laten rijden. “Zo garanderen we dat de boycot zo min mogelijk effect heeft op bijvoorbeeld de bevoorrading van vitale onderdelen van onze economie, zoals supermarkten en de zorg.”

Gerelateerde artikelen