TLN: Verenigd Koninkrijk moet koers kiezen
27.09.2016 | Branchenieuws

TLN: Verenigd Koninkrijk moet koers kiezen

Zo’n drie maanden na het Brexit-referendum is nog steeds niet duidelijk wat de gevolgen zullen zijn voor de logistiek en transport in de Europese Unie. Dat schrijft Transport en Logistiek Nederland (TLN).

De kans op een Brexit werd afgelopen weekend vergroot toen Jeremy Corbyn afgelopen weekend werd herkozen als leider van de Labour partij. Corbyn en zijn medestanders in de partij zijn voorstander van een Brexit. Dit zorgt ervoor dat premier May bij de onderhandelingen met de EU nu zowel vanuit haar eigen partij als vanuit Labour onder grote druk staat van personen die uit de EU willen stappen.

Volgens de Financial Times zijn er nog steeds meerdere opties mogelijk, variërend van een volledig lidmaatschap van de EU tot een positie volledig daarbuiten. Belangrijkste struikelblok is het vrije verkeer van goederen en werknemers. Noorwegen en Zweden hebben overeenkomsten met de EU gesloten waardoor ze toegang tot de interne markt hebben. Als het Verenigd Koninkrijk blijft vasthouden aan een rigide beperking van immigratie en vrij verkeer van goederen, is een dergelijke overeenkomst volgens de FT onmogelijk.

Volgens TLN is het hoog tijd dat het kabinet-May een duidelijke koers kiest, om zo de onduidelijkheid weg te nemen. Eerder werd er in een briefing paper van het Britse Lagerhuis al voorspeld dat een Brexit voor onzekerheden kan zorgen op het gebied van werkgelegenheid, rij- en rusttijdenregels, toegang tot de markt, mogelijke grenscontroles en cabotage.

Redactie LogistiekProfs  

Plaats een reactie (0)

Reageren