TLN: ‘Transporteurs de dupe van boerenprotest’

Logistiekprofs op 22 juli 2020 | 3 minuten leestijd

Honderden boeren zijn vandaag naar de Bilt vertrokken om te protesteren tegen het landbouwbeleid van minister Carola Schouten. Transport en Logistiek Nederland (TLN) noemt het kwalijk dat de boeren met hun protesten transportbedrijven treffen. “Dat is onaanvaardbaar”, aldus voorzitter Elisabeth Post. 

De boeren laten vandaag hun tractor verplicht thuis. De landbouwvoertuigen zijn in de provincie Utrecht niet welkom op de openbare weg. Als protest tegen deze maatregel rijden actievoerders met de auto ‘net zo hard als met de trekker’. Op de A7 richting Lelystad reed vanochtend een stoet met een tempo van 50 kilometer per uur. Op de A28 werden actievoerders staande gehouden en beboet omdat zij te langzaam reden en daarmee de verkeersveiligheid in gevaar brachten. 

‘Chauffeurs kunnen niet thuiswerken’

Het Farmers Defence Force riep mensen op om vandaag zoveel mogelijk thuis te werken, maar hield daarbij geen rekening met andere ondernemers, stelt TLN. “Onze chauffeurs en transporteurs verdienen hun geld beroepsmatig op de weg, zij hebben niet de luxe om thuis te werken”, zegt Post. “Velen zijn in de afgelopen periode tot drie keer toe hard getroffen: na de problematiek van PFAS en stikstof sloeg de coronacrisis toe. Voor overheidsregelingen kwam een fors deel niet in aanmerking. Het kan toch niet zo zijn dat juist zij door deze demonstraties nu opnieuw worden gedupeerd.”

Andere ondernemers in de wielen rijden

De TLN-voorzitter zegt begrip te hebben voor de positie van de agrarische sector. “Ik begrijp natuurlijk heel goed dat de boeren óók opkomen voor hun bestaan, maar het kan niet de bedoeling zijn dat ze daarmee andere ondernemers in de wielen rijden. Door met trekkers wegen of bedrijven te blokkeren treffen ze onze transportbedrijven die al zwaar zijn getroffen door de economische crisis en die bovendien voor ons allemaal in touw zijn. Dat is onaanvaardbaar.”

Post vindt dat transportondernemers ongehinderd van A naar B moeten kunnen rijden. “Wij willen absoluut niemand het recht om te demonstreren ontzeggen, maar als in deze tijd van economische malaise acties ten koste gaan van mede-ondernemers, kom ik echt in het geweer. Als daardoor ook de bevoorrading van Nederland in gevaar komt, vind dat de veiligheidsregio’s in zouden moeten grijpen.

Afbeelding: Nancy Beijersbergen / Shutterstock.com

Gerelateerde artikelen