TLN komt met spoedprocedure voor vertragingen bij CBR

Logistiekprofs op 22 januari 2019 | 2 minuten leestijd

Door administratieve problemen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) zitten enkele honderden vrachtwagenchauffeurs noodgedwongen thuis. Zij kunnen nu op initiatief van Transport en Logistiek Nederland (TLN) gebruik maken van een spoedprocedure.

1.200 chauffeurs tijdelijk niet aan het werk

Chauffeurs moeten zich om de vijf jaar medisch laten controleren voordat hun rijbewijs wordt verlengd. Mensen met gezondheidsproblemen moeten vaker worden gekeurd. Door een nieuw automatiseringssysteem bij het CBR duurt die keuring langer dan verwacht. 

In 2018 moesten zo’n 1.200 chauffeurs daarom noodgedwongen hun werk neerleggen. Zij konden enkele dagen tot weken hun beroep niet uitoefenen. Op dit moment zitten er volgens TLN twintig chauffeurs thuis, in afwachting van hun verlenging. 

Spoedprocedure

Het CBR waarschuwde eerder dat de problemen met het nieuwe systeem ook dit jaar zullen voortduren. Nu heeft branchevereniging TLN samen met het CBR echter een spoedprocedure bedacht om te voorkomen dat chauffeurs de weg niet op mogen.

Chauffeurs die kampen met lange wachttijden kunnen contact opnemen met de brancheorganisatie. Zij worden dan binnen 24 uur alsnog geholpen door het CBR. 

Gerelateerde artikelen