TLN, evofenedex en ministerie willen van data delen de nieuwe norm maken
06.10.2017 | Branchenieuws

TLN, evofenedex en ministerie willen van data delen de nieuwe norm maken

TLN, evofenedex en het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) gaan zich gezamenlijk inzetten voor het delen van data in de logistiek. De drie partijen gaan aan de slag met een datadeelmodeel waarmee publieke en private data in de logistieke sector uitgewisseld kunnen worden. 

Het OpenTripModel (OTM) is een open source datadeelmodel, bedacht en ontwikkeld door Simacan. OTM draagt in drukke binnensteden bijvoorbeeld bij aan een betere verkeersdoorstroming, grotere leefbaarheid en meer verkeersveiligheid. In opdracht van de drie partijen gaat de Stichting Uniforme Transport Code zich nu inzetten om het gebruik en de verdere ontwikkeling van het OpenTripModel samen met de logistieke sector te versnellen, voor de grootst mogelijke impact op binnensteden.

Open source
Het OTM voorziet in een gemeenschappelijke taal voor het delen van logistieke en verkeerskundige data. Omdat de taal open source is, mag iedereen deze kosteloos gebruiken en verbeteren. De logistieke sector kan hierdoor onderling en met wegbeheerders data delen die nu nog niet gedeeld worden. Daaronder valt informatie over actuele wegwerkzaamheden, evenementen, venstertijden, laad- en losplaatsen, milieuzones en gewenste en minder gewenste routes. “De meeste verladers werken met een veelvoud aan vervoerders. Met het OTM als taal kan een integraal inzicht verkregen worden over de keten van vervoerders heen. Wanneer kan ik welke vervoerder op mijn filiaal of depot verwachten. Dat maakt de planning van laden en lossen een stuk efficiënter”, stelt Machiel van de Kuijl, directeur van evofenedex

Opschalen en uitbreiden
Het ministerie van IenM, TLN en evofenedex hebben besloten om het OTM onder te brengen in de Stichting Uniforme Transport Code, een bestaande stichting van de sector. De stichting zal zich focussen op het opschalen en uitbreiding naar nationale en internationale schaal met meer IT-leveranciers, verladers, vervoerders en logistieke dienstverleners. 

Redactie LogistiekProfs

Plaats een reactie (0)

Reageren