'TLN en PostNL mengden zich in onderzoek naar transportcriminaliteit'
Transport & Distributie 24.02.2021 | Branchenieuws

'TLN en PostNL mengden zich in onderzoek naar transportcriminaliteit'

PostNL en branchevereniging TLN hebben zich actief bemoeid met een onderzoek naar misstanden in de transportsector. De partijen leken te willen voorkomen dat PostNL negatief naar voren zou komen in het onderzoek, dat werd betaald door het ministerie van Justitie en Veiligheid. 

Daarover publiceert het NRC. De krant sprak met de onderzoekers achter het rapport 'Doorbraak Verzocht'. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van TLN en gefinancieerd door het ministerie van Justitie en Veiligheid. De belangrijkste conclusie: de arbeidsvoorwaarden en concurrentiedruk maken de sector vatbaarder voor criminaliteit. Bestrijding van misdaad heeft weinig zin als transportpersoneel niet beter wordt betaald en weerbaarder wordt gemaakt. 

Na publicatie van het rapport distantieert opdrachtgever TLN zich van het onderzoek, omdat het belangrijke vragen onbeantwoord zou laten. Het ministerie JenV zegt echter: "Het is een gedegen onderzoek dat we serieus nemen." 

Onderzoekers Marcel van de Ven en Eric Bervoets stellen tegenover NRC dat ze tijdens het onderzoek zijn tegengewerkt, door zowel PostNL als TLN. Liesbeth Kaashoek, topvrouw van PostNL, zit in het bestuur van TLN. De twee partijen geven hoog op over het bestrijden van misstanden, maar willen ondertussen vooral hun eigen hachje redden, luidt de beschuldiging. 

Telefoontje PostNL

Van de Ven wordt al voor aanvang van de werkzaamheden door een beveiligingsmanager van PostNL gebeld. De manager heeft het onderzoeksplan onderhands ontvangen, blijkt uit een interne memo van TLN. Hij acht doorlichting van de criminaliteit in de transportbranche niet nodig en hoopt dit via een topambtenaar te kunnen blokkeren. 

Lijst met suggesties

Uiteindelijk spreken de onderzoekers 114 mensen voor het rapport, van politierechercheurs tot transportondernemers. De conceptpublicatie valt eind vorig jaar bij TLN op de mat. De branchevereniging stuurt een lijst aan eventuele correcties, inclusief vragen over de onderbouwing van het onderzoek en de relevantie van passages. Zo komt er een passage voor waarin een pakketkoerier van PostNL vertelt dat hij door tijdsdruk in een flesje plast. TLN vraagt zich af hoe relevant dat is. Volgens de begeleidingscommissie van het onderzoek valt op dat de branchevereniging met name suggesties doet bij passages over de pakketbranche. 

TLN teleurgesteld in onderzoeksrapport

Medio januari benadrukt TLN nog eens dat aanpassingen aan de rapportage zouden helpen om de acceptatie ervan bij de achterban de vergroten. De onderzoekers nemen alleen een aantal opmerkingen over onjuistheden over. TLN publiceert het uiteindelijke rapport eind januari wel op de eigen website, maar schrijft daarbij dat aanvullend onderzoek nodig is. "Zo worden er bepaalde relaties gelegd tussen zaken die van invloed zouden zijn op criminele activiteiten, zonder daarbij duidelijkheid te geven over de omvang waarin dit zich zou voordoen. Daarvoor is nader onderzoek nodig", klinkt het. 

In een reactie op de conclusies van NRC zegt de branchevereniging: "Wij voelden ons vrij om naast feitelijke onjuistheden ook andere kritiekpunten en suggesties aan te geven. Daarbij hebben we het nadrukkelijk aan de onderzoekers gelaten om daar wel of niet iets mee te doen.” 

Lees het volledige artikel in NRC

Afbeelding: Fortgens Photography / Shutterstock.com

Plaats een reactie (0)

Reageren