TLN: ‘Derde steunpakket biedt transportsector te weinig hulp’

Logistiekprofs op 2 september 2020 | 2 minuten leestijd

TLN is blij met de verlenging van de NOW-regeling. De branchevereniging meent echter dat het derde steunpakket voor noodlijdende transportbedrijven te weinig hulp biedt. Transporteurs kunnen namelijk nog steeds geen aanspraak maken op de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). 

“Door het steunpakket met negen maanden te verlengen ontstaat er meer duidelijkheid”, aldus TLN-voorzitter Elisabeth Post. “In deze onzekere tijd is dat belangrijk. Ondernemers weten beter waar ze aan toe zijn en welke steun ze kunnen verwachten. Maar voor noodlijdende transportbedrijven is het gehele pakket niet genoeg.”

De komende negen maanden kunnen getroffen bedrijven vanuit de NOW-regeling aanspraak blijven maken op een tegemoetkoming in de loonkosten. Daarnaast wordt het belastinguitstel tot 1 januari verlengd. Een kleine opsteker, zegt Post hierover. “Hopelijk zorgt dat op korte termijn voor wat ademruimte en voorkomt het acute liquiditeitsproblemen bij bedrijven.”

Geen subsidie voor vaste lasten

Omdat transportbedrijven niet de goede SBI-code hebben, kunnen zij geen aanspraak maken op de Tegemoetkoming Vaste Lasten. Een onrechtvaardige regeling, meent TLN. “Transporteurs die getroffen sectoren bevoorraden kampen nog steeds met verliezen. Want als er een bepaalde bedrijfstak stil staat, staan de vrachtwagens dat ook. Toch kan een transportbedrijf met veel omzetverlies geen beroep doen op de TVL, terwijl ondernemers in een getroffen sector er wél voor in aanmerking komen. Dat valt niet te rijmen.” 

Volgens Post heeft TLN dit punt meermaals aan de orde gesteld bij het kabinet en de centrale werkgeversorganisaties, maar kreeg het hiervoor geen gehoor. 

Gerelateerde artikelen