Tilburg-Waalwijk is Logistieke Hotspot van het Jaar

Logistiekprofs op 1 July 2022

Voor het eerst in dertien jaar is Tilburg-Waalwijk verkozen tot Logistieke Hotspot van het Jaar. De regio gooide hoge ogen bij de verkiezing door de beschikbaarheid van personeel en de medewerking van de regionale en lokale overheden bij het faciliteren van logistieke bedrijvigheid.

Tilburg-Waalwijk kwam tijdens de Summit Logistieke Hotspots in Weert als winnaar uit de bus, gevolgd door Venlo-Venray en West-Brabant, dat de twee voorgaande edities won. De verkiezing, een initiatief van Logistiek.nl, baseert zich op een enquête ingevuld door een panel logistieke experts. 

Personeel en inspanningen gemeente

Tilburg-Waalwijk sleepte de titel in de wacht dankzij de beschikbaarheid van voldoende personeel en de medewerking van de overheid/gemeente bij het faciliteren van nieuwe logistieke bedrijvigheid. Met name voor dit laatste criterium oogstte Tilburg-Waalwijk de meeste lof. “De top drie is een close call, maar Tilburg staat absoluut op één met haar aanpak”, aldus een van de panelleden in zijn commentaar.

Op het criterium beschikbaarheid van bouwgrond en panden moest Tilburg-Waalwijk een snaar laten. Almere-Lelystad-Zeewolde, West-Brabant en Venlo-Venray scoorden op dit gebied beter dan de Midden-Brabantse regio.

Criteria

Naast deze drie criteria gaven de panelleden in de hotspot-enquête hun voorkeursstemmen aan criteria als: motivatie personeel, beschikbaarheid infrastructuur, bereikbaarheid van de logistieke hotspot, de mate van nationale e-fulfilment, crossborder e-fulfilment en de geschiktheid voor nationale distributie-activiteiten. 

Snelle stijger: Almere-Lelystad-Zeewolde

Runner-up van dit jaar is de regio Almere-Lelystad-Zeewolde. De Flevolandse regio kwam de top vijf binnen met een vierde plaats, een forse stijging ten opzichte van de twaalfde plaats in 2018. De ‘logistieke hotspot in wording’ kwam vorig jaar en dit jaar veelvuldig in het nieuws door de komst van het mega-distributiecentrum van de Spaanse kledinggigant Inditex en de ontwikkeling van de nieuwe Flevokust haven aan het IJsselmeer.