Tilburg-Waalwijk blijft Logistieke Hotspot van Nederland

Logistiekprofs op 1 July 2022

De regio Tilburg-Waalwijk is voor het tweede jaar op rij uitgeroepen tot Logistieke Hotspot van Nederland. De hotspot liet andere regio’s in de verkiezing achter zich door drie belangrijke pijlers: medewerking gemeente, motivatie van personeel en beschikbaarheid infrastructuur. 

Een panel van 33 logistieke experts gaf Tilburg-Waalwijk de meeste stemmen. West-Brabant eindigde op de tweede plek, gevolgd door de grote verassing Almere-Lelystad-Zeewolde. Laatstgenoemde stootte grootmacht Venlo-Venray voor het eerst sinds 2005 buiten de top drie. De top tien ziet er als volgt uit: 

1. Tilburg-Waalwijk
2. West-Brabant
3. Almere-Lelystad-Zeewolde
4. Venlo-Venray
5. A12 Corridor (Lansingerland-Zoetermeer-Zuidplas-Waddinxveen)
6. Twente (Almelo-Hengelo-Enschede)
7. Rivierenland (Tiel-Geldermalsen-Zaltbommel)
8. Oss-Veghel-’s-Hertogenbosch
9. Zuid-Limburg (Maastricht-Heerlen-Sittard-Geleen)
10. Keyport Midden Limburg (Roermond-Weert) 

Zeven categorieën

De verkiezing, een initiatief van Logistiek.nl, beoordeelt regio’s op zeven criteria. Naast de medewerking van de gemeente, motivatie van het personeel en de infractructuur, spelen de beschikbaarheid van personeel, de beschikbaarheid van grond en panden, de bereikbaarheid van logistieke knooppunten en duurzaamheid een rol. Op deze laatste vier categorieën scoorde Tilburg-Waalwijk minder hoog.

In de subcategorie beste nationale e-fulfilment hotspot eindigde Tilburg-Waalwijk samen met Utrecht-Nieuwegein-Vianen als eerste. 

Triple helix samenwerking

Sandra Smits, voorzitter van de stuurgroep Smart Logistics van Midpoint Brabant en operationeel directeur van Kivits Drunen uit Waalwijk, is trots op de prolongatie van de logistieke hotspot. “Die prolongatie komt mede door de succesvolle triple helix samenwerking van ondernemers, overheid en onderwijs.” Ook stelt Smits dat de focus op digitalisering, duurzaamheid en arbeidsmarktontwikkeling in Midden-Brabant er aan heeft bijgedragen dat voor de tweede keer de eerste plaats in de hotspotverkiezing is behaald. “Wij willen koploper zijn en blijven in slimme en duurzame logistiek en daarmee is het opnieuw bereiken van deze titel een enorme opsteker.” 

Afbeelding: Sandra Smits (Midpoint Brabant) en Berend de Vries (Wethouder Economie, Tilburg)