Thuiswinkel.org onderzoekt mogelijkheden herbruikbare verpakkingen

Logistiekprofs op 26 February 2019

Thuiswinkel.org wil verpakkingen vaker dan eenmaal gaan gebruiken. De branchevereniging start daarom twee pilots met herbruikbare verpakkingen. 

Naast doelstellingen op het gebied van reductie van verpakkingen en het gebruik van duurzame materialen, wil de sector onderzoek gaan doen naar herbruikbare verpakkingen. Thuiswinkel.org noemt het zonde dat veruit de meeste e-commerceverpakkingen maar eenmalig, soms tweemalig in het geval van retouren, gebruikt worden. 

“Voor elke bestelling wordt een verpakking geproduceerd die uiteindelijk in de container van de consument terecht komt. En natuurlijk recyclen we de materialen netjes, maar mogelijk is het niet nodig dat er een aparte verpakking geproduceerd wordt voor elke bestelling”, schrijft de vereniging voor e-commerce in een verklaring

Recyclen gaat niet zomaar

De huidige e-commerceverpakkingen kunnen echter moeilijker worden hergebruikt omdat de Nederlandse consument graag een nette verpakking in huis krijgt. Het vergt bovendien een ander  logistiek proces als verpakkingen moeten worden teruggehaald. 

Onderzoek naar maatregelen en gevolgen

Komend jaar wil Thuiswinkel.org onderzoeken welke maatregelen er nodig zijn om verpakkingen toch meerdere keren te gebruiken én of dit niet leidt tot extra vervoersbewegingen. Samen met webwinkels, vervoerders en de verpakkingsindustrie rolt het twee pilots uit. “Hiermee hopen we meer inzicht te krijgen in de mogelijkheden en kansen die herbruikbare verpakkingen voor de sector kunnen bieden. Met als resultaat een volgende stap naar een milieuvriendelijke sector.”