Thermostaat laat motor niet onnodig draaien
10.02.2016 | Branchenieuws

Thermostaat laat motor niet onnodig draaien

Het stationair laten draaien van de motor is niet goed voor het milieu, zeker niet als de motor sterk genoeg is om een volledige vrachtwagen te kunnen trekken. Veel vrachtwagenchauffeurs doen dit wel om de cabine warm te kunnen houden terwijl zij slapen. De firma Idle Smart heeft daarop wat gevonden en komt met een slimme thermostaat voor truckers.

Het bedrijf wil met de thermostaat de emissie van stilstaande vrachtwagens fors verminderen. Ook wordt er aanzienlijk minder diesel verstookt wanneer de motor uitstaat terwijl de chauffeurs zijn rust pakt.

Tijdsloten
De thermostaat werkt op een Android-tablet waarop de chauffeur tijdsloten en temperaturen kan instellen. Zo kunnen zij instellen hoe hoog de thermostaat moet staan en op wel tijdstippen. Zo kan ook worden ingesteld wanneer de motor automatisch in- of uitgeschakeld kan worden wanneer het buiten van temperatuur wisselt. Daarbij wordt ook de status van de accu bekeken zodat de chauffeur bij het wakker worden niet met een lege accu komt te zitten. Idle Smart schrijf daarover op zijn website: “Een beveiliging voor de batterij monitort de accu en laat de motor draaien als het voltage van de accu dat nodig heeft.”

Motor draait minder
De firma verwacht aanzienlijk te kunnen besparen op brandstof en emissie als extra voordeel. De motor zal bij een stilstaande vrachtwagen gemiddeld 50 tot 70 procent minder draaien. Het bespaarde aantal liters benzine kan worden uitgelezen via de app die ook alle gegevens over de vrachtwagen weergeeft. De app kost de chauffeur tussen $45 de $90 per maand aan abonnementskosten.

Redactie LogistiekProfs

Blijf altijd op de hoogte
Meld uzelf nu aan voor de LogistiekProfs nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.


Plaats een reactie (4)

Reageren
 • willem buisman
  10.02.2016 - 21:35 uur | willem buisman

  Heb het bedrijf even opgezocht. Zijn amerikanen die met een 'oplossing' komen voor een probleem wat in heel europa niet bestaat dankzij zgn standkachel. Ze hadden beter eerst wat onderzoek gedaan om vervolgens onze standkachels bij hun thuis te introduceren

 • willem buisman
  10.02.2016 - 21:24 uur | willem buisman

  Wat een onzin. Dus transporteurs die niet voor een standkachel betalen (tegenwoordig vrijwel standaard uitrusting ) zouden wel abonnement kosten betalen? Het is dat ik te beleefd ben om je keihard uit te lachen, maar anders......

 • Alex Michiels
  10.02.2016 - 19:05 uur | Alex Michiels

  Motor laten draaien tijdens de nachtrust? Zover mij bekend is het nodeloos laten draaien van de motor, zowel voor personenwagens als vrachtwagens, in zowat alle landen bij wet verboden. Maar, iedere vrachtwagen geschikt voor overnachtingen, is tegenwoordig toch wel uitgerust met een aangepaste standverwarming.?

 • Bert Wolters
  10.02.2016 - 15:23 uur | Bert Wolters

  Ik kan me voorstellen dat de prijs van de app een grote belemmering vormt.