TGW lanceert pickrobot Rovolution: 'Dit is de toekomst van orderpicking'
24.05.2018 | Branchenieuws

TGW lanceert pickrobot Rovolution: 'Dit is de toekomst van orderpicking'

TGW Logistics Group brengt een pickrobot voor piece picking op de markt. De fabrikant en system integrator is nog volop aan het ontwikkelen, maar het zelflerende robotsysteem is al in staat om gebeurtenissen zonder menselijke interventie te corrigeren en maakt productie rond de klok mogelijk. “De robot kan nu zo’n 30 procent van het assortiment picken”, aldus directeur Jan Willem Klinkenberg.

Tijdens de bijeenkomst Logistiek: the next step op 23 mei in Roosendaal vertelde Klinkenberg, directeur TGW Living Logistics, over de ontwikkeling van de robot, die de naam Rovolution draagt. Het bedrijf spreekt zelf over 'de toekomst van orderpicking'. 

Elke situatie opnieuw beoordelen

Terwijl goods-to-man systemen in veel geautomatiseerde magazijnen te vinden zijn, wordt het orderpicken in e-commerce nog altijd door mensenhanden uitgevoerd. “Bij e-commerce magazijnen heb je als orderpicker elke keer te maken met een unieke situatie. De picker moet elk product opnieuw beoordelen.” Dat maakt het werk doorgaans ongeschikt voor robots, omdat deze niet in staat zijn zelf situaties te beoordelen. “Wij zijn daar juist mee aan de slag gegaan en zitten nu nog middenin dat proces.”

Dat proces heeft al geresulteerd in een robot die gebruik maakt van de bevindingen van cognitieve robots en machine learning om onverwachte gebeurtenissen te corrigeren. Rovolution detecteert niet alleen dergelijke situaties, maar kan er ook mee omgaan en ze helemaal zelfstandig corrigeren.


Test op LogiMAT

Op de LogiMAT in Stuttgart werd Rovolution voor het eerst aan het publiek getoond. Klinkenberg: “We vroegen bezoekers om een voorwerp te bedenken dat door onze robot kon worden opgepakt. Dat was niet alleen om de bezoekers te vermaken, maar ook een manier voor ons om erachter te komen waar verbeterpunten liggen.”

30 procent van het assortiment

Momenteel kan de robot volgens Klinkenberg 30 procent van het assortiment in een magazijn picken. Dat varieert van t-shirts in een zachte polybag tot een stevige doos met speelgoed. “Wij hebben ze al bij enkele bedrijven weggezet.” Volgens TGW variëren mogelijke toepassingen van de apparel industrie, de grocery industrie tot de general merchandise industrie. De robot moet een oplossing bieden voor de groeiende verscheidenheid aan orders en het tekort aan personeel waar veel bedrijven mee worstelen.

In een persbericht laat TGW weten dat de robot integreerbaar is met TGW’s bestaande systemen. Bovendien maakt het modulaire concept van Rovolution een latere upgrade mogelijk. 

Plaats een reactie (0)

Reageren