Supply chains kampen nog altijd met verstoringen

Logistiekprofs op 10 augustus 2021 | 2 minuten leestijd

Veel bedrijven hebben nog altijd last van naweeën van de coronapandemie en verstoringen in de supply chain. 37 procent van de ondernemers in handel en logistiek zegt te kampen met uitdagingen als levertijden en personeelstekorten. Zij lijden hierdoor gemiddeld 26 procent omzetverlies. 

Dat blijkt uit de maandelijkse Corona Monitor van ondernemersvereniging evofenedex en kreditverzekeraar Atradius. De omzetderving ligt in lijn met eerdere maanden en is vrijwel gelijk aan de verwachting voor het hele jaar. Aan de andere kant zegt 18 procent van de bedrijven het beter te doen dan vorig jaar. Deze bedrijven komen tot nu toe uit op een omzetplus van 17 procent. 

Tekorten een groot probleem

Evofenedex-directeur Bart Jan Koopman ziet een ‘voorzichtig positief’ sentiment bij zijn achterban. “Al schuift het definitieve herstel van de coronacrisis steeds verder naar achteren en blijft de onzekerheid hoog. We hebben stellig de indruk dat het herstel nog verder had kunnen zijn.” Ondernemers hebben minder vaak last van vraaguitval (van 63 procent vorig jaar in Q2 naar 37 procent in juli). Levertijden van grondstoffen en goederen zien zij wel als groot probleem. Ook personeelstekorten zijn steeds vaker een beperkende factor. “En we kennen de logistieke uitdagingen op zee en door de lucht, waar tarieven geëxplodeerd zijn”, schetst Koopman. “Dat zet de marges van de exporteurs onder druk, als je al kan leveren.”

Verlegging supply chain

Het onderzoek laat verder zien dat meer bedrijven hun supply chain aanpassen of verleggen. Vorig jaar rond deze tijd had 4 procent van de bedrijven dat al gedaan, nu is dat percentage 7 procent. In 2020 was nog eens 8 procent van de bedrijven bezig met het verleggen van de goederenstroom, nu is dat inmiddels 12 procent. Nederland, Duitsland en Oost-Europese landen als Polen en Roemenië worden genoemd als landen waarheen de verlegging plaatsvindt. 

Gerelateerde artikelen