Supply chain van Jumbo op de schop

Logistiekprofs op 21 maart 2018 | 2 minuten leestijd

Jumbo Supermarkten heeft een nieuwe technologiepartner in de arm genomen om de supply chain klantgerichter te kunnen plannen en besturen. Quintiq is geselecteerd om de supply chain van de supermarktketen verder te optimaliseren. 

De transport- en magazijncapaciteit van Jumbo bestaat uit 10 distributiecentra, bijna 600 winkels en circa 500 trucks, zowel in eigendom als gecharterd. De planning omvat winkeldistributie, home delivery, de logistiek tussen de distributiecentra, inbound transport en retourstromen voor alle kanalen. Middels een planningsoplossing die integreert met bestaande systemen, verkrijgt Jumbo volledige transparantie over de supply chain.

“We hebben de juiste technologiepartner gevonden om onze supply chain nog klantgerichter te plannen en te besturen,” zegt Karel de Jong, Directeur Supply Chain bij Jumbo. “Dit vanuit een integraal keten perspectief, vraaggestuurd en geoptimaliseerd op basis van Jumbo business goals en constraints. ”

Planningsvoorwaarden en reglementaire beperkingen

De nieuwe technologiepartner dient rekening te houden met een hele reeks vereisten en voorwaarden. De planningsvoorwaarden van Jumbo betreffen onder meer de openingstijden van winkels, specifieke tijdschema’s voor leveringen, het aantal medewerkers en diensten, en compartimenten met verschillende temperaturen in voertuigen. De oplossing moet daarnaast  rekening houden met reglementaire beperkingen, zoals restricties bij het transport van versproducten, evenals met wettelijke regelingen betreffende de rust- en rijtijdenwet van de chauffeurs. 

Tactisch-, operationeel- en executieniveau

De software van Quintiq wordt gebruikt voor Jumbo’s logistieke planning op tactisch-, operationeel- en executieniveau. Met behulp van tactische planning die gebaseerd is op scenario’s, kan Jumbo mogelijke opties evalueren aan de hand van specifieke KPI’s. Voor de operationele planning wordt rekening gehouden met het meest recente ordervolume en de resourcecapaciteit om zo een planning tot één week vooruit te maken. Op de dag van uitvoering zorgt de oplossing voor  goederenstromen op basis van orders en wordt ondersteuning geboden aan planners bij het managen van verstoringen. 

“De grote, complexe supply chain van Jumbo groeit snel. Geoptimaliseerde planning is cruciaal om het volledige potentieel te bereiken,” zegt Rob van Egmond, CEO bij Quintiq. “Daar komt Quintiq in actie. We kunnen real-time inzichten leveren die Jumbo helpen snel de juiste logistieke beslissingen te nemen. Zo kan Jumbo de beschikbaarheid van haar producten verbeteren en de klanttevredenheid verhogen.”

Gerelateerde artikelen