Supply chain professionals: ‘Klantervaring wint het van prijs’

Logistiekprofs op 11 September 2019

Bedrijven kunnen zich de komende jaren onderscheiden van de concurrentie door een uitstekende klantervaring te bieden. Zes op de tien supply chain professionals geloven dat die klantervaring het de komende vijf jaar gaat winnen van prijs. Realtime inzicht in voorraden en zendingen moet daaraan bijdragen.

Dat blijkt uit onderzoek van softwarebedrijf BluJay Solutions, uitgevoerd onder 438 supply chain professionals. De resultaten laten zien dat verladers (fabrikanten, retailers en distributeurs) op technologisch vlak vooral innoveren om kosten te verlagen. 33 procent van de verladers noemt dit als belangrijkste reden, gevolgd door het verbeteren van de klantervaring (26 procent) en het concurrentievoordeel ten opzichte van andere bedrijven (19 procent). 

 

Focus investeringen

BluJay vroeg de supply chain professionals naar hun huidige investeringen. Business Intelligence (BI) staat met 22 procent van de stemmen op de eerste plek, gevolgd door visibility/control tower (20,5 procent) en transport (16,4 procent). 

Investeringen in klantervaring

Welke supply chain mogelijkheden gaan bijdragen aan een verbeterde klantervaring? Realtime inzicht in bestellingen, voorraad en zendingen, stellen de respondenten (27,9 procent). Op de tweede plek: tijdige levering (20 procent), gevolgd door proactieve notificaties (19,3 procent). Opvallend is dat BI laag scoort op deze vraag. “Vanuit klantperspectief is de waarde minder duidelijk vergeleken met het inzicht in de verzendstatus of de mogelijkheid om aankopen snel en gemakkelijk te retourneren’, stellen de onderzoekers.

 

Belemmeringen innovatie

De respondenten noemen daarnaast de drie grootste belemmeringen voor supply chain innovatie. De meest voorkomende: silosystemen of -processen die niet met elkaar kunnen communiceren (21 procent), bestaande IT-systemen die verouderd zijn (18 procent) en een gebrek aan ondersteuning van het hoger management voor financiering.