28.10.2015 | Beursnieuws

Supply chain leiderschap is geen logistiek leiderschap

We gaan supply chain management invoeren. Het zal niet de eerste keer zijn dat de logistiek of operationeel manager dit te horen kreeg. Waar de logistiek manager alleen verantwoordelijk is voor zijn eigen operationele tak, dient de supply chain leider de kwaliteit over de hele keten te bewaken. Het laten samenwerken van al deze afdelingen, met de verschillende belangen, is nogal een uitdaging. Michel van Buren MBA, geeft logistici tijdens zijn lezing handvatten om aan de slag te gaan met supply chain leiderschap.  

Supply chain leiderschap is iets heel anders dan logistiek leiderschap, legt Van Buren uit. In de logistiek is sprake van hiërarchisch leiderschap over bijvoorbeeld warehousing, transport en distributie. De logistiek manager geeft leiding aan de mensen op zijn afdelingen. Maar bij supply chain leiderschap ligt dat heel anders. De supply chain leider is verantwoordelijk voor de hele keten, zonder dat hij verantwoordelijkheid draagt voor alle losse activiteiten. Denk hierbij aan inkoop, supply chain planning en productie. Het is lastig om mensen in een bepaalde richting te krijgen, zonder dat je daar hiërarchisch verantwoordelijk voor bent.

Het functionele denken en doen wil nog al eens botsen met het supply chain denken en doen, meent Van Buren. Ieder vakgebied heeft zo zn eigen doelen. De inkoper wil zo goedkoop mogelijk inkopen, maar dat is niet altijd goed voor de hele supply chain. Stel, je levert voor MacDonalds en zij willen kwalitatieve frietjes. Dan moet de inkoper ineens duur gaan inkopen, terwijl hij van nature geneigd is om dat zo goedkoop te doen. Bij een andere klant kan dat weer heel anders zijn.Als er daarna goedkope diepvriesfrietjes worden geleverd aan de Lidl, dient er weer zo goedkoop mogelijk te worden ingekocht. Daarom is het volgens Van Buren belangrijk dat operationele managers goed weten voor welke klant zij aan het werk zijn en welke wensen die klant heeft. De supply chain leider moet op elke afdeling aangeven: dit is onze klant, dit zijn de wensen en dit is jouw rol in de keten.

Op woensdag 11 november geeft Van Buren van 13:30 tot 14:00 uur een lezing over goed supply chain leiderschap. Logistici die supply chain management willen invoeren of berbeteren maar hier nog mee worstelen, ontvangen van Van Buren tips om alle afdelingen in de keten effectief te laten samenwerken.

U kunt zich hier gratis inschrijven voor deze sessie. 

Plaats een reactie (0)

Reageren