Supermarkt Ocado test bezorging met zelfrijdende busjes
04.07.2017 | Branchenieuws

Supermarkt Ocado test bezorging met zelfrijdende busjes

De Britse supermarktketen Ocado heeft met zelfrijdende bestelbusjes online bestellingen in de omgeving van Londen bezorgd.

Het ging om een tiendaagse proef met de zogenoemde Cargopods. De online-only supermarktketen heeft de busjes samen met Oxbotica, de robotica-tak van Oxford, ontwikkeld. De busjes kunnen op één accu tot dertig kilometer rijden, met een maximum snelheid van 40 kilometer per uur. Lasers en camera's zorgen ervoor dat het busje de juiste route rijdt en obstakels vermijdt. Wanneer het voertuig op bestemming aankomt, gaat de klep van de bus automatisch open. Het vak waarin de boodschappen van de klant liggen, licht op. Zo weet de consument welke bestelling hij moet pakken. 

De proef werd gehouden in de plaats Woolwich, vlakbij Londen. Tijdens de proef waren er nog twee begeleiders in de busjes aanwezig. Zij hielden toezicht op de rit en geven klanten toelichting over de werkwijze. 

Ocado staat erom bekend automatisering niet te schuwen. De supermarktketen test onder de tak Ocado Technology met instituten en wetenschappers regelmatig nieuwe technologieën.  Begin dit jaar liet Ocado een robotarm  groente en fruit picken in zijn geautomatiseerde distributiecentrum in Hampshire. De robot ziet eruit als een buigzame grijper met vijf vingers. Luchtdruk zorgt ervoor dat de hand het product kan voelen en grijpen. Uiteindelijk zal de robot worden verbonden aan een herkenningssysteem, waardoor de hand het product kan herkennen en zelf bepaalt welke druk het daarop kan uitoefenen. 

Redactie LogistiekProfs

Plaats een reactie (0)

Reageren