Stipheidsacties PostNL rondom Sinterklaas gaan niet door
15.11.2018 | Branchenieuws

Stipheidsacties PostNL rondom Sinterklaas gaan niet door

De stiptheidsacties die pakketbezorgers in aanloop naar Sinterklaas wilden uitvoeren, zijn van de baan. De bezorgbedrijven zouden zijn geschrokken van de juridische stappen die PostNL dreigde te nemen. 

Dat schrijft het Financieele Dagblad. Met de stiptheidsacties wilden zelfstandige pakketbezorgers protesteren tegen de lage tarieven die PostNL hen zou betalen. De Belangenvereniging voor Pakketdistributie (BVPD) stelde dat de bezorgers het rondom de feestdagen flink drukker hebben, zonder dat zij daarvoor toeslag ontvangen.

Pauzes en flyers

Zo'n 150 onderaannemers, met in totaal 2.500 werknemers, zouden meedoen aan de stiptheidsacties. Vlak voor de drukte periode van het jaar, vanaf maandag 19 november, wilden zij daarmee beginnen. Het plan was onder meer om pauzes te gaan opnemen waar de bezorgers volgens hun cao recht op hebben. Via flyers wilden de bedrijven consumenten duidelijk maken dat hun bezorging niet gratis is. 

Juridische aanval PostNL

PostNL besloot daarop juridisch in de aanval te gaan. Meerdere bestuursleden van BVPD ontvingen dagvaardigen van het bedrijf, waarin zij aansprakelijk werden gesteld voor alle eventuele schade voortkomend uit de acties. "We hebben afspraken met deze ondernemers en zij kunnen die niet zomaar schenden", zegt een woordvoerder van PostNL tegen het FD. 

Stakingen van de baan

De zelfstandige bezorgers hebben nu besloten om de stakingen af te blazen, omdat zij bang zijn persoonlijk grote schade te lijden. Een bezorgondernemer zegt tegen de krant: "Het merendeel is afhankelijk van PostNL."

'Geen negatieve uitlatingen meer

In de dagvaardingen maant PostNL de bezorgers om geen negatieve uitlatingen meer te doen over de pakketgigant. Dit zou in strijd zijn met de vervoersovereenkomsten die bezorgers hebben getekend. PostNL zegt veel schade te lijden door de onrust door negatieve uitlatingen in de media. 


Plaats een reactie (0)

Reageren