Steeds meer boetes voor rust in cabine

Logistiekprofs op 13 March 2017

Ondanks dat er in de Europese verordening over rij- en rusttijden staat dat de dagelijkse rusttijd in de cabine van de vrachtauto genoten mag worden, willen steeds meer landen het slapen in de cabine beboeten.

Duitsland, België en Frankrijk hebben maatregelen aangekondigd om het doorbrengen van de wekelijkse rust in de cabine te kunnen beboeten. In Duitsland bestaat het voornemen om 60 euro per uur te rekenen voor de werknemer en 180 euro per uur voor de werkgever voor ieder uur dat in de cabine slapend wordt doorgebracht. Eind maart wordt hier een definitief besluit over genomen.

België en Frankrijk kennen al hoge boetes voor slapen op de vrachtwagen. 1800 euro moet in België direct voldaan worden, anders wordt het voertuig vastgezet. In Frankrijk kunnen chauffeurs zelfs een gevangenisstraf oplopen en een boete tot 30.000 euro ontvangen.

Administratie
Belangenvereniging evofenedex benadrukt tegenover haar leden dat enkel de dagelijkse en verkorte wekelijkse rust in het voertuig mag worden doorgebracht. Daarnaast raadt de belangenvereniging aan om een sluitende administratie van activiteit en rust te hebben als chauffeurs door Frankrijk rijden. Problemen kunnen hiermee voorkomen worden.