Start-ups veranderen logistieke branche

Logistiekprofs op 14 december 2015 | 2 minuten leestijd

De logistieke branche gaat steeds meer de voordelen inzien van digitale initiatieven. Nieuwe technieken zijn steeds meer in trek bij verladers, logistiek dienstverleners en transporteurs. De veranderingen komen voornamelijk doordat meer start-ups met ideeën komen om logistiek efficiënter te maken.

Weg met conservatieven
Waar de branche voorheen werd gezien als conservatief, verandert deze nu in rap tempo. Steeds meer bedrijven maken gebruik van digitale initiatieven. Uit onderzoek van het Economisch Bureau Nederland, onderdeel van ABN-Amro, blijkt dat ruim 75 procent digitale ideeën omarmt.

Start-ups als paddenstoelen
Steeds meer start-ups mengen zich op de logistieke markt. Uit het onderzoek komt naar voren dat zij zich vooral richten op specifieke modaliteit zoals zeeschepen of gerichte doelgroepen zoals consumenten die vooral online shoppen. Andere blijven gebruik maken van bestaande transportonderneming en richten zich op all-in-one oplossingen waarmee veel logistieke bedrijven hun voordeel kunnen doen.

Autonome apparaten
Onderdeel van de initiatieven zijn de zelfrijdende auto’s waarmee nu in binnen- en buitenland mee wordt geëxperimenteerd. Onder meer Tesla is hier druk mee bezig en heeft al toestemming gekregen om de door hen gemaakte software verder uit te rollen. Autonome apparaten en voertuigen zullen de logistieke keten vergemakkelijken. DHL timmert daarbij ook hard aan de weg en maakt al gebruik van drones voor het bezorgen van pakketten op de Duitse Waddeneilanden.

Deeleconomie
De groeiende deeleconomie heeft er eveneens voor gezorgd dat de logistieke branche is veranderd. Materieel dat wordt gedeeld zal minder vaak stilstaan en een hoger rendement opleveren. Een voorbeeld hiervan is de last mile delivery die door e-commerce steeds belangrijker is geworden. De deeleconomie richt zich niet alleen op transportmiddelen, maar kan ook breder worden ingezet.

3D printing
Een andere technologische vooruitgang van de logistieke branche is 3d-printing. Deze nieuwe manier van printen wordt steeds meer toegepast waarbij start-ups voorop lopen. In de komende tijd zal deze nieuwe manier verder groeien en ook winnen aan belang in de branche.

Redactie LogistiekProfs