Standaard Europees pakketlabel klaar voor de markt

Logistiekprofs op 19 april 2017 | 2 minuten leestijd

Een standaard label voor pakketten die binnen Europa verzonden worden, kan binnenkort in gebruik worden genomen. CEN, de Europese Commissie voor Standaardisatie, heeft de technische specificaties van crossborder-pakketverzending goedgekeurd. Met die goedkeuring is het pakketlabel klaar voor gebruik. 

Een standaard label voor pakketverzending zou de last mile in e-commerce een stuk efficiënter maken. De Europese Commisie vroeg postbedrijven daarom om te overleggen over standaarden binnen de pakketmarkt. Een draft van het pakketlabel moest vervolgens worden goedgekeurd door de CEN en de nationale autoriteiten. Nu dat is gebeurd lijkt de weg vrij voor de ingebruikname van het label. 

Een expertgroep van Shopping Tommorow liet begin dit jaar weten dat een standaard pakketlabel  vooral richting consumenten voordelen kan bieden. “Een standaardpakketlabel maakt nieuwe diensten richting consumenten mogelijk”, zegt Margreeth Pape, Adviseur Logistiek & Duurzaamheid bij Thuiswinkel.org en voorzitter van de expertgroep. “Stel je voor dat consumenten straks via één app al hun pakketten kunnen volgen, ongeacht de vervoerder die ze aflevert. Ook postagentschappen willen niets liever dan de mogelijkheid bieden om pakketten van verschillende vervoerders af te halen. De unieke barcode op het pakketlabel maakt dat mogelijk.”

GS1 Nederland, ontwikkelaar van informatie-standaarden, stelde eerder te verwachten dat  vervoerders zich in eerste instantie terughoudend opstellen ten opzichte van het nieuwe label. Zij zullen namelijk hun systemen moeten aanpassen, wat geld en tijd kost. Ook denken veel vervoerders baat te hebben bij hun eigen systeem, om zo hun marktgebied af te bakenen. “Het is logisch dat ze nog een beetje huiverig zijn”, aldus innovatiemanager Frits van den Bos. Volgens GS1 Nederland wegen de voordelen voor hun klant – de consument en de online retailer – daar ruimschoots tegenop.

Redactie LogistiekProfs