Staking bij dc Dekamarkt en Dirk van de Broek

Logistiekprofs op 11 december 2020 | 2 minuten leestijd

Medewerkers van het distributiecentrum van Dekamarkt en Dirk van de Broek in Velsen leggen op vrijdag en zaterdag het werk neer. De acties volgen na een oproep van FNV aan supermarktmedewerkers in heel Nederland. De vakbond eist dat personeel meedeelt in de omzetstijging van supermarkten. 

De staking in Velsen is opgedeeld in twee shifts. Elke ploeg legt twee uur lang het werk neer. Op zaterdag volgt nog een serie acties, verspreid over verschillende distributiecentra in Nederland. 

Overleg gestaakt

Het overleg tussen supermarktketens en vakbonden liep vorige week spaak. Werkgevers beloofden een loonstijging van 4 procent, verspreid over twee jaar, en extra pensioenuitgaven. Verder moet de zondagstoeslag volgens hen omlaag. De vakbonden eisten op hun beurt 5 procent meer loon en willen niet af van de toeslag op zon- en feestdagen. Het loonbod van de werkgevers zou betekenen dat personeel er per 1 januari 2021 op achteruitgaat door inflatie.

Fatsoenlijke loonsverhoging

Volgens de vakbonden hebben supermarkten de afgelopen maanden een gemiddelde omzetstijging van 16 procent geboekt. Personeel moet daar van meeprofiteren, aldus FNV. In een eerdere brandbrief aan de grootgrutters schreven medewerkers: “Jullie boeken miljoenen winst, maar willen onze toeslagen afpakken en ons geen fatsoenlijke loonsverhoging geven. Terwijl jullie veilig vanuit huis werken en wij elke dag in de supermarkt de kastanjes uit het vuur halen.”

Aanmeldingen acties

Er komen elke dag aanmeldingen van acties binnen. “Sinds gisteravond loopt onze mailbox over met aanmeldingen van leden en niet-leden”, liet FNV eerder weten. 

Gerelateerde artikelen