Staatsecretaris wil pakketbezorging zoveel mogelijk elektrisch

Logistiekprofs op 1 October 2019

De bezorging van pakketten moet in de toekomst zoveel mogelijk elektrisch gebeuren. Dat stelt Stientje van Veldhoven, staatssecretaris Infrastructuur en Waterstaat. 

In een interview met Thuiswinkel.org legt Van Veldhoven uit dat de e-commercesector een belangrijke branche is om te verduurzamen nu de straten zijn gevuld met bestelbusjes. “Het is belangrijk dat we ervoor zorgen dat het bezorgen van pakketten zoveel mogelijk elektrisch gebeurt in de toekomst. Daarnaast kunnen we de overvolle straten ontlasten door efficiënter vervoer en goede stadslogistiek.”

Maatregelen bedrijven

De staatssecretaris verwacht van bedrijven in e-commerce dat zij zelf al aan de slag gaan met duurzame maatregelen, bijvoorbeeld door recycling of de inzet van herbruikbare verpakkingen. Daarnaast kan elektrisch of met de fiets in de stad bezorgen CO2-winst opleveren. “Verder is samenwerking tussen bezorgbedrijven in de logistiek cruciaal om zo efficiënt mogelijk de pakketjes te vervoeren.”

Zero-emissiezones

Ook cityhubs kunnen soelaas bieden. Van Veldhoven hoopt dan ook dat gemeenten en transportbedrijven hier meer mee aan de slag gaan. Ze benadrukt dat gemeenten zo snel mogelijk duidelijk moeten maken of zij een zero-emissiezone in de stad willen instellen, zodat bedrijven zich hierop voor kunnen bereiden.