Spar aan de slag in voormalig distributiecentrum Xenos
Warehousing 05.06.2019 | Branchenieuws

Spar aan de slag in voormalig distributiecentrum Xenos

SPAR is volledig operationeel in het distributiecentrum van Xenos. Het hoogbouwmagazijn moet een belangrijke spil worden in de uitbreiding die SPAR voor ogen heeft. 

De supermarktketen kon met het bestaande distributiecentrum in Waalwijk de groei niet meer opvangen. Toen een groot gedeelte van het Xenos-dc in Waalwijk leeg kwam te staan, besloot SPAR daar haar intrek te nemen. De winkelketen huurt het pand voor twaalf jaar van HB-capital, de vastgoedtak van de familie Blokker. De logistieke ruimte van Spar in Waalwijk breidde door het nieuwe pand uit van 22.500 vierkante meter naar 37.400 vierkante meter.

Langzaam lopende producten

SPAR gebruikt het geautomatiseerde distributiecentrum voor de opslag van 4.500 langzaam lopende kruidenierswaren. Het nabijgelegen oude distributiecentrum blijft in gebruik voor de opslag en distributie van snellopende kruidenierswaren en verse producten. Vanuit Waalwijk bedient Spar momenteel 540 vestigingen in Nederland. Dat aantal moet snel groeien. Alleen voor de Express-formule (Spar-winkels bij tankstations) staan dit jaar al zo'n zeventig winkelopeningen gepland. 

Dezelfde software en automatisering

SPAR heeft weinig veranderd aan het voormalige distributiecentrum van Xenos, vertelt Rob Salomé, manager Supply Chain en Logistiek bij SPAR aan het Brabants Dagblad.  "De bedrijven maken gebruik van dezelfde logistieke software en automatisering. Dat sluit dus precies bij elkaar aan”, aldus Salomé. "Wel had Xenos rolcontainers met wat grotere wieltjes. Dus moest de rails, waarover de rolcontainer rijdt, wat aangepast worden. Maar dat was dan ook het enige.” De hele inboedel is van Xenos overgenomen. 


Bij het nieuwe distributiecentrum werken nu zo'n dertig mensen. De komende weken worden de activiteiten verder uitgebreid. "Iedere week gaan er nieuwe winkels open. Ook gaan we in Nederland de export van alle producten van SPAR International verzorgen."

Palletplaatsen over

Omdat er veel ruimte over is, verhuurt SPAR in het magazijn ook palletplaatsen aan Blokker. Het hoogbouwmagazijn gaat tot 36 meter de lucht in en biedt daardoor ruimte voor 22.500 pallets. SPAR heeft in zijn druktste tijd genoeg aan 8.000 palletplaatsen. "Bij Xenos lagen de artikelen gemiddeld zo’n twee tot drie maanden opgeslagen. Bij ons is dat twee tot drie weken", vertelt Salomé aan het BD.


Het distributiecentrum van SPAR van binnen bekijken? Bekijk hier de video van het Brabants Dagblad.


Plaats een reactie (1)

Reageren
  • Ad de Feijter
    19.06.2019 - 16:55 uur | Ad de Feijter

    Mooi dat op deze manier de door Swisslog geïnstalleerde material handling equipment, ondanks de verminderde activiteiten van Xenos, toch nog een zinvol vervolg heeft gekregen dankzij Spar!