Spanning op logistieke arbeidsmarkt stijgt

Logistiekprofs op 6 december 2018 | 2 minuten leestijd

De spanning op de logistieke arbeidsmarkt stijgt. De vraag naar arbeid zal de komende tijd harder stijgen dan het aanbod van personeel. Dat blijkt uit de jaarlijkse Arbeidsmarktrapportage van het Sectorinstituut Transport en Logistiek. 

Zowel het beroepsgoederenvervoer over de weg als de logistieke dienstverlening kennen een aanhoudende economische groei. Het tekort aan personeel belemmert die groei echter voor veel bedrijven.

Geen groei in aanbod personeel

Momenteel werken er 147.174 mensen in de sector. Het Sectorinstituut Transport en Logistiek verwacht dat het aanbod van personeel vanaf 2021 nauwelijks meer zal groeien. Oorzaken daarvoor zijn pensionering van werknemers en een lagere instroom vanuit het onderwijs. 

Instroom

De sector hoopt het tekort aan personeel tegen te gaan door in te zetten op instroom (werving en selectie) en duurzame inzetbaarheid. Zo zijn er door zij-instroom en doorstroomprojecten in 2018 al 2.500 extra chauffeurs aan een baan geholpen naast de reguliere BBL-instroom. 

Duurzame inzetbaarheid

Naast de vraag naar nieuwe werknemers wil de sector huidige werknemers ook behouden. Uit de arbeidsmarktrapportage blijkt dat werknemers in de transport en logistiek denken dat ze het werk niet tot hun pensioen vol kunnen houden. Genoemd worden zaken als fysieke belasting en werkdruk/stress. Daarbij spelen ook gezondheid en leefstijl een belangrijke rol. Daarnaast willen zij graag een opleiding of cursus volgen om zichzelf te ontwikkelen, het huidige werk beter te kunnen doen en de kans op werk in de toekomst te vergroten. Het sectorinstituut stelt dat bewustwording over zowel inzetbaarheid als opleiding hoog op de agenda van de sector staat. 

De jaarlijkse Arbeidsmarktrapportage leest u hier.

Gerelateerde artikelen