Spanje laat lzv’s toe tot wegennet

Logistiekprofs op 6 January 2016

Spanje heeft besloten om over te gaan op het toestaan van langere en zwaardere voertuigen. Die beslissing is gepubliceerd in het Spaanse Koninklijk Besluit en houdt in dat de combinaties, die kortweg lzv’s worden genoemd, spoedig de Spaanse wegen mogen betreden. Langere en zwaardere voertuigen zijn 25,25 meter lang en wegen maximaal 60 ton. Een gewone vrachtwagen heeft een lengte tot 18,75 meter.

De wet gaat spoedig in, maar in Spanje zijn wetswijzigingen pas definitief van kracht op het moment dat deze in de Spaanse Staatscourant zijn gepubliceerd. Tot die tijd moeten de vrachtwagenchauffeurs wachten of in het bezit zijn van een vergunning. Een extra voorwaarde die in de wet wordt opgenomen is dat de lzv’s geen gevaarlijke stoffen mogen vervoeren.

Europese regels
Het verkeer in Europese landen kent normaal gesproken een maximum van 40 ton. Wanneer een vrachtwagencombinatie over dit gewicht heen gaat, wordt het gezien als uitzonderlijk vervoer en is een vergunning noodzakelijk.

Andere Europese landen
In Zweden en Finland mogen vrachtwagens 60 ton wegen en maximaal 25,25 meter lang zijn. Ons land hield tussen 2004 en 2006 een proef en besloot na afloop van de proef dat lzv’s  tot maximaal 50 ton werden toegelaten tot het Nederlandse wegennet.

Redactie LogistiekProfs