Schultz waarschuwt chauffeurs voor smartphones achter het stuur
30.11.2016 | Branchenieuws

Schultz waarschuwt chauffeurs voor smartphones achter het stuur

De smartphone vormt een grote bron van afleiding voor chauffeurs en brengt de verkeersveiligheid in gevaar. Minister Schultz van Haegen pleit daarom voor een verbod op het bedienen van een smartphone achter het stuur.

De minister van Verkeer en Waterstaat zegt in het Algemeen Dagblad de voorkeur te geven aan slimme technologie, waardoor je telefoon tijdens de rit deels wordt uitgeschakeld (de zogenoemde automodus). Daarvoor gaat Schultz het gesprek aan met telecombedrijven.

Ook op het TLN Jaarcongres waarschuwde de minister transportbedrijven voor onoplettendheid van chauffeurs achter het stuur. Smartphones worden vaak gebruikt voor navigatie, maar vormen ook een bron van afleiding. 16 procent van de files wordt veroorzaakt door ongevallen, waarbij ook smartphones een grote rol spelen. Tijdens het congres stelt ze vervoerders aan te spreken op hun professionaliteit. “Zorg ervoor dat uw chauffeurs geen smartphone gebruiken achter het stuur. We zijn volop campagne aan het voeren. We hebben gerichte acties voor jonge fietsers. En ook vrachtwagenchauffeurs zijn een belangrijke groep. De risico’s zijn nu eenmaal te groot. Wettelijk is van alles geregeld. Handheld telefoongebruik is verboden. Er gelden rij- en rusttijden. Voor werkgevers heeft de VVN een ondersteunende toolkit klaarliggen voor maatregelen die u zelf kunt nemen. Waar het om gaat is dat u uw verantwoordelijkheid neemt.”

Redactie LogistiekProfs

Plaats een reactie (0)

Reageren