‘Scholing nodig om logistiek medewerker klaar te stomen voor de toekomst’

Logistiekprofs op 21 augustus 2019 | 2 minuten leestijd

Bijna de helft van de logistiek medewerkers is niet voorbereid op de toekomst. Veel logistieke functies zien er over tien jaar anders uit, maar niet iedereen kan meekomen met die – veelal technologische – veranderingen. 

Recruitmentbureau Hays komt tot die conclusie naar aanleiding van het onderzoek ‘Baan van de Toekomst’. Hays vroeg 350 logistiek medewerkers naar hun verwachtingen over de toekomst. 

Een meerderheid van de medewerkers verwacht dat een deel van de banen verdwijnt door digitalisering, automatisering en robots. Die ontwikkelingen zullen echter ook zorgen voor nieuwe banen. Creativiteit, technologische vaardigheden en mensgerichte eigenschappen voeren in deze nieuwe functies de boventoon, verwachten de respondenten.

Technologische kennis niet voldoende

Ongeveer de helft van medewerkers geeft aan dat zijn of haar technologische kennis nu al niet up-to-date is. 36 procent van de ondervraagden vindt dat er te weinig trainingen worden aangeboden om kennis en vaardigheden bij te houden, terwijl ze die bijscholing essentieel vinden om inzetbaar te blijven in de sector. 

‘Ontwikkelingen zullen geleidelijk gaan’

Het Sectorinstituut Transport en Logistiek benadrukt tegenover het Algemeen Dagblad eveneens dat scholing belangrijk is, om bijvoorbeeld met technologie om te kunnen gaan. “Daar heeft de werkgever een rol in, maar ook de werknemer zelf”, zegt directeur Willem de Vries. “Als je statisch blijft, val je af.” De Vries verwacht niet dat veel werknemers hierdoor hun baan kwijt zullen raken. “Ontwikkelingen zullen geleidelijk gaan. Tien jaar geleden hadden we bijvoorbeeld ook niet verwacht dat nu bijna iedereen met een iPhone kan werken.”

Gerelateerde artikelen