Samenwerking tussen bedrijven moet logistiek verduurzamen
09.08.2016 | Branchenieuws

Samenwerking tussen bedrijven moet logistiek verduurzamen

De stuurgroep Topconsortium voor Kennis en Innovatie (TKI) wil samenwerking tussen bedrijven stimuleren om zo de logistiek verder te verduurzamen. De stuurgroep mikt hierbij vooral op het bundelen van transporten, om zo het aantal onnodig gereden kilometers terug te dringen. 

De stuurgroep wordt gevormd door Synple, CGI, TNO en Connekt. De partijen gaan na de zomer aan de slag met verschillende pilots die de logistiek moeten verduurzamen. Eén van de belangrijkste onderdelen is matchmaking-app 'WeConnekt'. Deze app brengt logistiek professionals met elkaar in contact, om zo samenwerking te stimuleren. Hiermee kunnen transportbedrijven onder meer hun ladingen bundelen. 

Samenwerking in de praktijk moeilijk
Volgens TKI willen bedrijven in de logistiek graag samenwerken, maar stuiten zij daarbij op een aantal barrières. “Ondanks de grote voordelen voor partijen uit de logistieke keten, staan knelpunten als onvoldoende onderling vertrouwen en het lastig op elkaar kunnen afstemmen van processen de samenwerking nu soms nog in de weg”, licht TNO toe. Zonde, vinden de partijen. “Samenwerking in de logistiek maakt het mogelijk om de bezettingsgraad van bijvoorbeeld vrachtauto’s te verhogen en reduceert het aantal leeg gereden kilometers. Verregaande samenwerking biedt mogelijkheden om ladingen te bundelen en tot verdere efficiëntie verhoging met multimodale oplossingen. Voertuigbewegingen kunnen worden verminderd, lege kilometers bespaard en CO2 gereduceerd”, aldus de stuurgroep. TKI nodigt geïnteresseerde partijen uit om zich bij de pilot aan te sluiten.

Redactie LogistiekProfs

Plaats een reactie (0)

Reageren