Rusland opent webshop voor gevangenen

Logistiekprofs op 20 november 2015 | 2 minuten leestijd

In een groot aantal Russische gevangenissen hebben gevangenen voortaan de mogelijkheid om online te shoppen. Bij de online shop FSIN-Zakaz kunnen ze onder meer verschillende frisdranken, deodorant en chocoladerepen bestellen. 

Speciale winkel voor gevangenisorders
Er is een speciale webshop opgericht waar de bestellingen van de gevangenen worden geplaatst. De online winkel, dat de naam FSIN-Zakaz heeft gekregen, heeft een assortiment met producten die de veroordeelden mogen bestellingen. Onder meer verschillende frisdranken, bronwater en chocoladerepen mogen worden besteld. Daarnaast is er een mogelijkheid om deodorant of boeken te bestellen. Het bestellen van goederen gebeurt, uit veiligheidsoverwegingen, niet rechtstreeks door de gevangenen zelf, maar loopt via familie of vrienden. Zij mogen in naam van de persoon in de gevangenis bestellingen plaatsen.  

Speciale mailservice
De gevangenen krijgen daarnaast de mogelijkheid om e-mails te versturen. De e-mails worden behandeld door een gespecialiseerd bedrijf. Omdat de gevangen zelf geen computer mogen gebruiken, worden e-mail uitgeprint en aan de gevangenen overhandigd. Zij mogen ze schriftelijk beantwoorden. Deze antwoorden worden vervolgens, nadat deze zijn gecontroleerd, gescand en per e-mail verstuurd naar de geadresseerden. 

400 gevangenissen
FSIN-Pismo, het zusterbedrijf van FSIN-Zakaz, voert de processen uit en de service vond in 2014 grote aftrek, want het bedrijf verwerkte in totaal 320.000 mails.

De dienst is begonnen als het bedrijf Prisonmail.eu en is opgericht door de Rus Konstantin Antsiferov en de Nederlander Rob Hollander. In Rusland is de service al in 400 gevangenissen beschikbaar en ook in andere landen is het een succes, waaronder in ons eigen land.

Redactie LogistiekProfs