Rotterdam heeft 250.000 m² logistiek vastgoed nodig

Logistiekprofs op 11 September 2018

Er is een fors tekort aan logistiek vastgoed in Rotterdam. Om de groei van containeroverslag op te vangen is 250.000 vierkante meter extra opslagruimte nodig, terwijl dat niet beschikbaar is. 

Vastgoedadviseur Colliers noteert dat de containeroverslag in Rotterdam de afgelopen zeven jaar met 27 procent groeide tot 142,6 miljoen ton. Voor elke vijf containers die in Rotterdam worden overgeslagen, is opslagruimte voor één container nodig. Met een verwachte groei van nog eens 15 miljoen ton tot 2020 is er minimaal 250.000 vierkante meter aan nieuw logistiek vastgoed nodig.

Slechts 40.000 m2 beschikbaar in Rotterdam

Die ruimte is er niet in Rotterdam, stelt Colliers. Het bestaande aanbod logistiek vastgoed beslaat 259.000 vierkante meter. Hiervan zou 85 procent niet geschikt zijn voor logistiek dienstverleners. De meeste panden zijn bijvoorbeeld te klein of hebben onvoldoende hoogte. Hierdoor is er nog slechts 40.000 vierkante meter aan goede kwaliteit logistieke ruimte beschikbaar op de Rotterdamse markt.

Bedrijven huren ruimte van elkaar

Dat het tekort steeds nijpender wordt, is volgens Colliers te zien aan de ruimte die bedrijven van elkaar huren. in het eerste kwartaal van 2018 werd 98.000 vierkante meter bij andere bedrijven gehuurd, een stijging van 60 procent ten opzichte van heel 2017. 

Bouwen op green fields

Om nieuwbouw mogelijk te maken zijn er in de Rotterdamse regio green fields beschikbaar waar logistieke centra kunnen worden gebouwd. Op bijvoorbeeld Distripark Maasvlakte West en bedrijvenpark Kickersbloem 3 is nog 150 hectare uitgeefbare grond beschikbaar. Deze locaties bieden volgens Colliers voldoende ruimte om in de vraag naar logistieke ruimte te voorzien. De vastgoedadviseur roept gemeenten, ontwikkelaars en beleggers op om de handschoen op te pakken, zodat uitbreidende logistieke bedrijven in de regio gehuisvest kunnen worden. 

Lees hier het volledige rapport ‘Rotterdamse Logistieke Markt’.