15.12.2015 | Branchenieuws

Rotterdam gaat milieuzone uitbreiden in nieuwe jaar

In Rotterdam wordt per 1 januari 2016 de milieuzone uitgebreid. Eerder al mochten vrachtauto’s met een dieselmotor van Euroklasse I, II of III de milieuzone niet meer betreden, maar vanaf het nieuwe jaar mogen ook sommige bestel- en personenauto’s niet meer het centrum inrijden. Als je voertuig een dieselmotor heeft van vóór 1 januari 2001 of een benzine- of lpg-motor die van voor 1 juli 1992 dateert, is het einde verhaal. Ook auto’s waarbij het voertuig voor  1 juli 1992 voor het eerst op kenteken is gezet, worden geweerd uit het centrum.

De milieuzone in Rotterdam is een afgebakend gebied waar auto’s en vrachtwagens die te veel schadelijke gassen uitstotenniet meer mogen komen. Deze zone is ingevoerd om de kwaliteit van de lucht in de binnenstad te verbeteren. De gemeente Rotterdam schrijft op haar website schonerelucht.nl: “Oude auto's stoten over het algemeen meer luchtvervuilende stoffen uit dan nieuwere auto's. Daarom weert Rotterdam deze oude auto's. De milieuzone geldt voor iedereen: bewoners, ondernemers en bezoekers.”

Uitbreiding noodzakelijk
De milieuzone voor vrachtwagens werd in de Havenstad in 2007 ingevoerd. Zij mochten de binnenstad niet meer betreden. De gemeente Rotterdam heeft besloten de milieuzone uit te breiden nadat bleek dat de kwaliteit van de lucht nog steeds te wensen overliet. Hierover legt de gemeente uit: “Rotterdammers zijn minder gezond en leven minder lang dan de gemiddelde Nederlander. Hun levensverwachting is ongeveer 1,5 jaar lager. Naar schatting 10 tot 15% van deze gezondheidsachterstand kan verklaard worden door de slechtere luchtkwaliteit in Rotterdam vergeleken met Nederland als geheel.”

Overtreders van de milieuzone krijgen een boete van 99 euro.

Redactie LogistiekProfs

Plaats een reactie (0)

Reageren