Robots zorgen juist voor meer ongelukken bij Amazon

Logistiekprofs op 1 juli 2022 | 2 minuten leestijd

Er vinden meer ongelukken plaats in de fulfilmentcentra van Amazon door de inzet van robots. De etailer beweerde jarenlang dat het werk door robotica veiliger werd. Het tegendeel is echter waar, blijkt uit onderzoek van het Center for Investigative Reporting. 

Het centrum verzamelde uit 150 logistieke centra van Amazon de cijfers van de afgelopen vier jaar. Daaruit blijkt dat er in een gemiddeld warehouse van de internetreus 50 procent meer kans is op ernstige ongelukken wanneer er robots rondrijden. 

Dubbel zoveel ongelukken

Amazon rapporteerde vorig jaar 14.000 ernstige ongelukken. Dat wil zeggen: ongelukken die leidden tot ziekmelding of werkbeperking. Het totale aantal ongelukken was twee keer zo hoog dan het gemiddelde in de sector. Rondom Prime Day 2019 rapporteerde Amazon zelfs 400 serieuze ongelukken op een dag. 

‘Misleiding’

Journalist Will Evans, die het onderzoek uitvoerde, stelt dat Amazon de afgelopen jaren tegenovergestelde signalen heeft afgegeven om de interne veiligheidscrisis te verbergen. Het bedrijf van Jeff Bezos beweerde dat robots de magazijnen juist veiliger maakten. Daarbij zijn het publiek en wetgevers om de tuin geleid, aldus Evans. 

Reactie Amazon

Amazon herkent zich niet in de beschuldigingen. Het aantal gerapporteerde ongelukken is volgens de online reus zo hoog omdat het werknemers stimuleert om van elk incident melding te maken. Ook het aantal ernstige ongelukken dat wordt gemeld ligt hoog omdat Amazon personeel aanmoedigt om na een incident vrij te nemen of tijdelijk elders aan het werk zet. Het bedrijf ging niet specifiek in op de bewering dat robots de werkomgeving onveiliger maken.

Gerelateerde artikelen