Robotarm TU Delft wint Amazon Picking Challenge
13.07.2016 | Branchenieuws

Robotarm TU Delft wint Amazon Picking Challenge

Succes voor de TU Delft. Een speciaal team van de technische universiteit heeft in samenwerking met Delft Robotics een wedstrijd van etailer Amazon gewonnen. Het team bouwde een robotarm die het magazijnproces moet versnellen. 

Vereiste van Amazon was dat de robotarm geheel autonoom producten moest herkennen. Iets wat voor veel robots lastig is. Deze taak, waarbij uit een grote bak spullen worden gepakt en op de goede plek worden gelegd, heet bin picking. "Een van de moeilijkste situaties voor robots", legt Kanter van Deurzen, één van de teamleiders van de Delftse ingenieurs, uit aan de NOS. “De robots moeten kunnen omgaan met verscheidenheid, en werken in een ongestructureerde omgeving”, zegt Carlos Hernández Corbato van het TU Delft Robotics Institute hierover.

Amazon Picking Challenge
De Amazon Picking Challenge 2016 vond plaats tijdens RoboCup 2016, de beroemde internationale robotwedstrijd in Leipzig. De wedstrijd bestond uit twee afzonderlijke finales. Bij de ‘stow task’ moest de robot producten uit een container halen en in het schap plaatsen. Bij de ‘pick task’ moest het product vanuit het schap in de container worden geplaatst. Van Deuren schrijft de winst van het team van TU Delft toe aan de goede voorbereiding. “We hebben een heel robuust systeem gebouwd, dat nauwelijks fouten maakt bij het pakken van artikelen. Daarbij komt onze kennis van ‘bin-picking’ goed van pas. We werken hiermee aan een nieuwe generatie flexibele en slimme robotsystemen die breed kunnen worden ingezet.”

De robots moeten in de praktijk het orderpickproces versnellen. “Tegenwoordig verwachten we dat als je iets 's avonds bestelt, het de volgende dag in huis is. Deze robot gaat die uitdaging aan.” De winnaars verwachten dat medewerkers niet volledig van de werkvloer zullen verdwijnen, maar samen gaan werken met de robot. 

Redactie LogistiekProfs 

Plaats een reactie (0)

Reageren