Retouren kosten Duitsland vijf miljard euro
E-commerce 29.04.2019 | Branchenieuws

Retouren kosten Duitsland vijf miljard euro

Bijna 500 miljoen artikelen werden er vorig jaar door Duitse consumenten teruggestuurd. Totale kosten: meer dan vijf miljard euro. 

Eén op de zes bezorgde pakketten wordt in Duitsland retour gestuurd, berekenden economen van de Universiteit Bämberg uit Beieren. In 2018 gingen er 280 miljoen pakketten retour. Daarin zaten 487 miljoen items. De totale kosten worden geschat op ruim vijf miljard euro. Die kosten zijn deels doorberekend in de marktprijzen, maar belasten vooral de marges van webwinkeliers. 

Een retourzending kost volgens de onderzoekers gemiddeld 19,51 euro. Daarvan gaat de helft op aan transport. 79 procent van de artikelen wordt als nieuw verkocht, 13 procent gaat als 'tweedekans' artikel over de toonbank en 3 procent wordt verkocht aan recyclebedrijven of geschonken aan goede doelen. 4 procent van de geretourneerde artikelen belandt in de vuilnisbak.

Het hoge aantal retouren zet niet alleen de marges, maar ook het klimaat onder druk. In 2018 zou de uitstoot van het retourtransport gelijk staan aan 2.200 dagelijkse autoritten van Hamburg naar Moskou. 

Plaats een reactie (1)

Reageren
 • jan wit
  30.04.2019 - 11:43 uur | jan wit

  gewoon belasten aan de afzender is de enige oplossing
  retour kost een bepaald percentage aan de klant (bijv. -20%) en de retour kosten verplicht voor de afzender bij ALLE webshops
  verder niets gratis meer versturen bij ALLE webshops
  is nu echt te gek mensen bestellen maar raak en sturen het ook net zo makkelijk weer terug ( kost toch niets.....)
  alleen de grote.... willen niet.....
  als we dit allemaal doen wordt er misschien iets minder besteld maar wel wat verdiend