Retailers bereiden zich voor op voorraadtekorten door coronavirus

Logistiekprofs op 1 juli 2022 | 2 minuten leestijd

Steeds meer bedrijven nemen maatregelen om mogelijke voorraadtekorten door het coronavirus te voorkomen. Omdat de productie in China zo goed als stil ligt, wordt schaarste verwacht, met name in elektronicaproducten. 

Coolblue gaf maandag al toe de verkopen te willen temperen door de prijzen te verhogen en de marketingactiviteiten te staken. In een mail aan partners schrijft Coolblue dit te doen omdat de productie in China op een laag pitje staat. Ter voorbereiding is de online gigant zijn ‘schuren tot aan de nok toe aan het vullen’. 

Apple-verkoper: ‘Over 4 weken wordt het echt krap’

Ook Apple waarschuwde voor een afname in de wereldwijde aanvoer van smartphones door het stilleggen van fabrieken. De heropening van productielocaties in China zou langer duren dan in eerste instantie werd verwacht. Apple-verkoper Amac zegt de gevolgen al te voelen. Tegenover de NOS stelt CEO Ed Bindels: “Ik ga er vanuit dat er echt schaarste gaat ontstaan.” Bindels verwacht dat Amac nog een week of drie tot vier op de huidige voorraden kan teren. “Daarna wordt het echt krap.” 

Extra voorraad

Tegenover het ANP liet winkelketen Blokker al weten dat het problemen in de levering van bepaalde producten voorziet. Om welke spullen het gaat, houdt de retailer voor zich. Het zegt extra spullen in te kopen en te kijken naar alternatieven. 

MediaMarkt en bol.com kampen naar eigen zeggen nog niet met problemen. Wel wordt de situatie nauwlettend in de gaten gehouden. Tegenover Tweakers zegt MediaMarkt continu in gesprek te zijn met partners en leveranciers. Bol.com slaat voor bepaalde producten, zoals elektronica, extra voorraad in. Dat gebeurt echter op kleine schaal. Omdat bol.com met meerdere aanbieders per product werkt, is er doorgaans een alternatief beschikbaar. 

Gerelateerde artikelen