‘Rendement logistiek vastgoed daalt, huurprijs stijgt’

Logistiekprofs op 1 July 2022

De vraag naar logistiek vastgoed blijft ook de komende drie jaar nog stijgen. Huurders hebben steeds minder keuze uit de te huren gebouwen of percelen, omdat de leegstand afneemt en logistieke hotspots worstelen met de oplevering van nieuwe logistieke parken.

Dat meldt Buck Consultants International. De afgelopen drie jaar werden alle records in logistiek vastgoed verbroken. Nooit eerder werd er zoveel geïnvesteerd in de sector. Het rendement op logistiek vastgoed is met 6 procent dan ook hoger dan het rendement op kantoorruimte of retailvastgoed (minder dan 5 procent). 

Rendement daalt, huurprijs stijgt

Buck Consultants verwacht dit rendement iets zal dalen terwijl de huurprijzen van distributiecentra en magazijnen zullen stijgen. Daarbij moet wel rekening worden gehouden met regionale verschillen. “De verschillen tussen logistieke regio’s in Europa met betrekking tot huurniveaus, leegstandspercentages, rendementen en arbeidsmarkten zijn nog steeds aanzienlijk en zullen niet afnemen”, zegt ceo René Buck. 

Buck roept investeerders en ontwikkelaars op om snel in te spelen op snelle veranderingen in klantbehoeften. Bedrijven doen dat al met agile supply chains, nu moet de vastgoedwereld volgen. “Denk daarbij aan flexibele, duurzame, geautomatiseerde en gerobotiseerde magazijnen”, besluit de ceo. 

Savills: kantelpunt bereikt

Eerder deze week voorspelde vastgoedadviseur Savills al dat de huurprijzen van logistiek vastgoed fors gaan stijgen. Tot 2018 bleven de huurprijzen van logistiek vastgoed zeer stabiel door een licht overaanbod en het grote aantal speculatieve ontwikkelingen. Volgens Savills is er nu een kantelpunt bereikt; het tekort aan grond zorgt dat het aanbod in de belangrijkste hotspots de toenemende vraag niet langer zal kunnen bijbenen.