Reining Transport staakt ritten naar Engeland: ‘Te gevaarlijk’

Logistiekprofs op 25 September 2017

Transportbedrijf Reinig Transport uit het Groningse Kolham stopt met ritten naar Engeland via Calais. Migranten zorgen voor grote gevaren.

Dat meldt directeur Gerrit Hes tegen De Telegraaf.‘Het is niet meer te doen. Onze chauffeurs werden bedreigd met stokken, de stenen vlogen door de voor- en zijruiten en de rijders moesten echt alles op alles zetten om niet belaagd te worden.’

De route via de Franse kustplaats is geliefd voor vrachtvervoer: het is de snelste weg naar Engeland en dus ideaal voor het transport van verse producten. Dat weten illegale migranten ook: ze proberen op veel verschillende manieren de grens over te steken door zich te verstoppen in en onder de vrachtwagens. Dat gaat volgens Hes gepaard met veel geweld. ‘Ik wacht niet tot de eerste doden of ernstig gewonden vallen.’

Boete
Als een migrant er toch in slaagt om zich in de vracht te verstoppen, kan de chauffeur rekenen op een boete van 900 euro. ‘Erger nog, als dat gebeurt en je vervoert producten in de voedingslijn, dan wordt je vracht afgekeurd. De migranten zitten namelijk urenlang tussen de spullen en doen daar gewoon hun behoefte. Dat zijn kostenposten die immens zijn,’ zegt Hes in De Telegraaf.

Reining Transport heeft ruim vijfhonderd medewerkers en een jaaromzet van 55 miljoen euro. Stoppen met ritten naar Engeland is geen lichte stap voor het bedrijf: het Verenigd Koninkrijk maakte zo’n 10 procent uit van het werk, een omzet van vijf tot zes miljoen per jaar.