Red je Pakketje ontvangt €12,5 miljoen voor elektrisch bezorgnetwerk

Logistiekprofs op 16 december 2020 | 2 minuten leestijd

Red je Pakketje is een stap dichterbij een CO2-vrij bezorgnetwerk. De pakketdienst haalde bij verschillende investeerders een bedrag van 12,5 miljoen euro op voor vergroening van de bezorgvloot. 

Met deze financiering lukt het Red je Pakketje naar eigen zeggen om het bezorgnetwerk volledig CO2-vrij te maken. Een jaar geleden sprak het bedrijf, dat nu nog veel met dieselbussen rondrijdt, de ambitie uit om als eerste vervoerder in heel Nederland volledig uitstootvrij te bezorgen. Die plannen moeten in 2022 werkelijkheid zijn. 

Aanschafkosten elektrisch vervoer

Zo’n 10 tot 15 procent van de routes worden de komende jaren vervangen door fietsroutes. De rest van de ritten worden opgevangen door elektrische of waterstofbussen. De kapitaalinjectie van 12,5 miljoen euro helpt Red je Pakketje bij de aanschaf van 210 elektrische bezorgbussen. Daarmee kan het ruim 70 procent van zijn pakketten elektrisch bezorgen. De komende jaren volgen tot 300 extra voertuigen. 

Voor de groene vloot is een laadinfrastructuur nodig. Daarvoor werkt het bedrijf samen met Vattenfall en Van der Sijs. Zij zullen naar eigen zeggen een van de grootste laadpleinen van Nederland aanleggen. 

Financiering

Het geld dat de pakketdienst ontvangt is een combinatie van equity en vreemd vermogen. Het vreemd vermogen komt van de Nederlandse scale-up Beequip. “Basecore Capital hielp ons om de hele financiële structuur uit te denken en op te zetten”, legt CEO Sam Rohn uit. “Tegelijkertijd vonden ze investeerders die in ons plan geloven. Beequip was direct enthousiast over ons doel om niet alleen als eerste in heel Nederland CO2-vrij te bezorgen, maar om ook aan te tonen dat het nu goed mogelijk is om op grote schaal geheel over te stappen op CO2-vrije bezorging.” 

Gerelateerde artikelen