Red je Pakketje en Vattenval installeren slim laadplein in Amsterdam

Logistiekprofs op 11 oktober 2021 | 2 minuten leestijd

Pakketbezorger Red je Pakketje opent samen met Vattenfall een slim laadplein met veertig laadpunten in Amsterdam. De slimme laadpalen worden direct aangesloten op de routeplanner van de pakketbezorger, wat de belasting op het elektriciteitsnet moet verminderen.

Red je pakketje verwacht vanaf eind oktober ruim 10.000 groene kilometers per maand vanuit het nieuwe distributiecentrum in Amsterdam te rijden. De specialist in same day delivery heeft daar in eerste instantie veertig laadpunten geïnstalleerd. 

Lees ook: Red je Pakketje verhuist naar groene groeilocatie in Amsterdam

Piekbelasting op elektriciteitsnet verlagen

Het gaat om een ‘slim laadplein’, wat inhoudt dat de laadpalen zichzelf activeren als er een overschot is op de elektriciteitsmarkt. “Je hoort steeds vaker dat het elektriciteitsnetwerk tegen zijn grenzen aanloopt”, licht COO Tijs van Driel toe. “De slimme laadpalen worden daarom aangesloten op onze routeplanner. De laadpalen weten hoe ver een bezorgbus gaat rijden en geven de juiste hoeveelheid elektriciteit mee. Ook werken de laadpalen vooral in de nacht, als de vraag naar elektriciteit laag is. Beide technieken verlagen de piekbelasting van het elektriciteitsnet.”

Red je Pakketje en Vattenfall hebben meer laadpalen op de planning staan, zowel in Amsterdam als in andere steden. Voor extra uitbreidingen is eerst verzwaring van het elektriciteitsnet nodig. Die aanvraag duurt een aantal maanden. “Als het zover is, gaan we de laadinstallaties verder uitbreiden”, klinkt het vanuit Vattenfall. 

Gerelateerde artikelen