Rechter: 'Fusievergunning PostNL en Sandd ongeldig'
Transport & Distributie 11.06.2020 | Branchenieuws

Rechter: 'Fusievergunning PostNL en Sandd ongeldig'

Een onverwachte wending in de overname van Sandd door PostNL. De fusievergunning die de regering hier vorig jaar voor verleende, is door de rechtbank in Rotterdam ongeldig verklaard. Volgens de rechter heeft staatssecretaris Mona Keijer niet zorgvuldig genoeg gehandeld. 

Sinds 1 februari is postbedrijf Sandd onderdeel van PostNL. Meer dan 4.000 medewerkers van Sandd maakten de overstap naar de Nederlandse marktleider in postbezorging. De fusie van de twee bedrijven werd in eerste instantie afgekeurd door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De marktwaakhond oordeelde in september dat PostNL hierdoor een monopolie zou krijgen op postbezorging, wat de tarieven fors zou kunnen verhogen. 

Toestemming staatssecretaris

Via een bijzondere regeling greep staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) vervolgens in. Keijzer gaf toestemming voor het samenvoegen van de postnetwerken. Alleen zo zou postbezorging betaalbaar en toegankelijk kunnen blijven. PostNL kreeg wel beperkingen opgelegd in het verhogen van de prijzen. Bovendien moest het bedrijf concurrenten toegang garanderen tot het postnetwerk. 

Rechtbank: 'Besluit niet zorgvuldig voorbereid

Bij het verlenen van die toestemming aan PostNL heeft de regering niet zorgvuldig genoeg gehandeld, oordeelde de rechter in een zaak aangespannen door twee postbedrijven. De rechtbank noemt de gemaakte belangenafweging 'gebrekkig'. "Het bestreden besluit is niet zorgvuldig voorbereid en niet voorzien van een daadkrachtige motivering." 

Het is afwachten welke gevolgen deze uitspraak voor PostNL heeft. De fusie is namelijk al afgerond. Ook de rechter vraagt zich in de uitspraak af of de concentratie daadwerkelijk nog ongedaan kan worden gemaakt. Het ministerie van Economische Zaken moet zich nu over de beslissing buigen. 

Plaats een reactie (0)

Reageren