Rapport: ​‘Drones pikken geen logistieke banen in’
14.04.2017 | Branchenieuws

Rapport: ​‘Drones pikken geen logistieke banen in’

Een meerderheid van de professionals in de logistiek & supply chain verwacht niet dat drones een gevaar zullen zijn voor de werkgelegenheid in de sector. Dat blijkt uit het onderzoek Baan van de Toekomst van recruitmentorganisatie Hays.

Hays ondervroeg 350 werkgevers en werknemers in de logistiek. 61 procent van de werkgevers en werknemers in de sector verwacht in de toekomst drones in te zetten. Door een gebrek aan wet- en regelgeving zou implementatie van drones echter nog op zich laten wachten, zegt 88 procent van de respondenten. Om drones optimaal te benutten, is het dan ook zaak om zo snel mogelijk onduidelijkheid op dit gebied weg te nemen.

Nieuwe functies door technologie 
Volgens 44 procent van de respondenten zullen drones extra banen creëren. Slechts 35 procent van de werkgevers en werknemers verwacht dat er ook echt banen zullen verdwijnen door de inzet van drones. Traditionele banen zullen waarschijnlijk plaats moeten maken voor nieuwe technologieën, maar er zullen ook nieuwe functies ontstaan. De komst van nieuwe banen in combinatie met de aantrekkende economie, maakt dat professionals verwachten dat de arbeidsmarkt de komende jaren flink aantrekt: 71 procent denkt dat de vraag naar arbeidskrachten in de sector tot en met 2025 toeneemt. 40 procent denkt dat de vraag naar professionals ondanks technologische ontwikkelingen ook na 2025 groeit. Opvallend is dat slechts 21 procent van de professionals denkt dat zijn of haar huidige baan tegen die tijd niet meer bestaat.

Meerdere werkgevers
Het rapport Baan van de Toekomst kijkt ook naar de manier waarop logistiek werk in de toekomst uit ziet. Zo verwacht ruim 41 procent van de respondenten dat het overgrote deel van het personeel in de logistieke sector in 2030 meerdere werkgevers heeft. Voor professionals die werkzaam willen blijven in de sector is volgens 90 procent continue bijscholing essentieel. 

De respondenten zien dat de laatste jaren steeds meer vrouwen in de branche werkzaam zijn. Verwacht wordt dat deze trend doorzet: 68 procent denkt dat het percentage vrouwen in de sector stijgt tot en met 2025 en 60 procent voorspelt dat het percentage werkzame vrouwen in de sector tussen 2025 en 2030 nog verder toeneemt. 

Verder verwachten de ondervraagden dat de competenties die van professionals in de logistiek & supply chain worden gevraagd, veranderen. Er is volgens de respondenten meer kennis en vaardigheid nodig op het gebied van technologie (89 procent), creativiteit (86 procent), mensgerichtheid (82%) en de kennis en kunde om milieuproblematiek en MVO-beleid om te zetten in nieuwe businessmodellen (79 procent).  

Werk wordt persoonlijker
Recruitmentorganisatie Hays constateert dat het werk in de sector steeds persoonlijker wordt. “Werknemers zijn op zoek naar cultuur, waarden en sfeer die matchen met hun eigen karakter en overtuigingen. Organisaties die succesvol willen zijn, moeten (potentiële) kandidaten emotioneel raken om ze binnen te halen en te houden. Dat is de nieuwe uitdaging als het gaat om recruitment in deze sector”, aldus Robbert van Veggel, managing Director Hays Nederland. 

Download hier het volledige rapport. 

Redactie LogistiekProfs

Plaats een reactie (0)

Reageren