Protestacties bij distributiecentra Picnic
Personeel & Arbeidsmarkt 20.12.2018 | Branchenieuws

Protestacties bij distributiecentra Picnic

In navolging op de kritiek van vakbond FNV hebben logistiek medewerkers van Picnic maandag kort geprotesteerd. In twee distributiecentra van de web only supermarkt werden protestacties gehouden. 

Dit weekend verscheen in dagblad Trouw een artikel waarin FNV forse kritiek uit op de arbeidsomstandigheden bij Picnic. De vakbond zou het afgelopen jaar met honderd logistiek medewerkers hebben gesproken. 

"Wij begrijpen hoe het komt dat Picnic gratis kan bezorgen. Ze betalen te weinig loon, laten mensen keihard werken en investeren niet in een veilige werkomgeving", luidde het oordeel van FNV. Volgens de vakbond ligt de werkdruk bij Picnic te hoog, wordt er te weinig betaald en zijn de werkomstandigheden onveilig.

De online supermarkt reageerde verbaasd op de berichtgeving in Trouw. "Alsof we een bedrijf zijn waar werknemers worden uitgebuit en bij bosjes bezwijken. Dat is totaal niet de sfeer hoor", aldus mede-oprichter Michiel Muller tegen RTL Z

Protestacties in twee distributiecentra

Het lijkt erop dat de onvrede bij Picnic toch breder leeft dan in eerste instantie werd aangenomen. In het distributiecentrum werd maandag door vijftig orderpickers geprotesteerd. Zij overhandigden een petitie met eisen aan hun leidinggevende. Kort daarna volgde een protestactie van een zelfde aantal mensen in het distributiecentrum in Nijkerk. 

Supermarkt-cao

Het personeel eist dat de problemen op de werkvloer nog voor Kerst zijn opgelost. Daarnaast moet Picnic met FNV in gesprek gaan over het toepassen van de supermarkt-cao. Bij Picnic ontvangt personeel 9,79 euro bruto per uur. Dat is volgens de vakbond minder dan bij een reguliere supermarkt. Volgens Muller vallen de werkzaamheden van de logistiek medewerkers niet onder deze cao.  "Wij hebben inmiddels een eigen, uitstekende arbeidsvoorwaardenregeling. Zo hebben de mensen recht op vaste pauzes, en hebben wij een arbobeleid. Deze zomer hebben we de salarissen nog met 2 procent verhoogd."

Na de protestacties heeft Picnic aan te geven de kwestie centraal op te zullen pakken. 

Plaats een reactie (0)

Reageren